Kepler 186f – jordlik planet på rätt ställe

Kepler 186 f heter en alldeles nyupptäckt, eller i alla fall precis presenterad jordlik planet. Det är inte den första jordlika planeten som hittats, men det är den första och hittills enda riktigt jordlika planeten, dvs ungefär samma storlek och samma uppbyggnad som jorden, som ligger på rätt avstånd från sin sol, sin stjärna. I den beboeliga zonen. Trots det menar forskarna att det knappast kan var en beboelig miljö för människor:

Trots likheterna med jorden är det sannolikt inte någon för jordmänniskor vänlig miljö som skulle möta en besökare. Atmosfären består troligen av koldioxid och temperaturen beräknas ligga strax över noll grader Celsius.

– Jag skulle inte kalla planeten för en tvilling till jorden utan snarare en kusin, säger forskaren Elisa Quintana vid Nasas Ames Research Center till nyhetsbyrån.

Trots olikheterna är detta den mest jordlika planet som hittills har hittats. För Kepler-186f är en planet som i både storlek och temperatur på dess yta är ett tecken på att planeter som liknar vår egen kanske inte tillhör undantagen.

Kepler 186f

Kepler 186f

Kepler 186f befinner sig 500 ljusår från jorden och roterar runt en röd dvärgstjärna. Ett varv runt sin stjärna tar 130 dagar för Kepler 186f jämfört med 365 dagar för jorden att ta sig ett helt varv runt solen. Planeten snurrar runt sin planet på ungefär samma position i den beboeliga zonen som Mars och är därmed kanske egentligen mer lik Mars än Jorden. Fast med en viktig skillnad. Forskarna tror att det finns flytande vatten på Kepler 186f.

SETI-programmet som söker efter intelligent liv i rymden har börjat lyssna efter radiosignaler från Kepler 186. Ingenting har förstå hittats ännu, de har bara sökt i 1 dag. Men det är inte troligt att de nånsin kommer att hitta sådana signaler från Kepler 186. Chanserna för intelligent liv på Kepler 186f verkar inte direkt stora.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 svar på “Kepler 186f – jordlik planet på rätt ställe”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.