Världens mest utomjordiska platser

Göteborgs-Posten presenterade idag världens mest utomjordiska platser i en artikel. De hade valt ut fem platser, The Fly Geyser i USA, Zhangye Danxia Landform i Kina, The Fairy Chimneys i Kappadokien i Turkiet, Lake Hillier i Australien och Bajkalsjön i Ryssland på vintern.  Jag anser att de helt klart missat några utomjordiska platser på vår planet. Pamukkale i Turkiet och Giant’s Causeway på Irland exempelvis.

The Fly Geyser

The Fly Geyser

The Fly Geyser skapades av människan 1964 då det borrades för att utröna möjligheterna att utvinna geotermiska energi. Flera andra gejsrar har skapats i närheten på samma sätt, den första redan 1917. Just den upphörde vara verksam när Fly Geyser sattes igång på grund av mänsklig aktivitet.

Lake Hillier

Lake Hillier

Lake Hillier är rosa till färgen, från luften som samma färga som rosa tuggummi. Annars är det inget speciellt med sjön, vattnet är inte giftigt eller skadlig på nåt sätt. Sannolik ät det nån form av mikroorganism som ger färgen.

Zhangye Danxia Landform

Zhangye Danxia Landform

Zhangye Danxia Landform är bergformationer av en mängd olika sllag. En del ser ut som om de är målade med vattenfärga i olika strimmor.

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale, bomullsklipporna är varma källor som lämnat avlagringar i form av terrasser och bassänger där varmt vatten strömmar igenom och över. att bad där är som att bada i en annan värld.

Göreme

Fairy Chimneys i Göreme.

Göreme i Kappadokien med The Fairy Chimneys är ett annat fantastiskt naturskapat landskap i Turkiet. I området finns också städer och bostäder inuti en del av de märkliga formationerna.

Bajkalsjön

Bajkalsjöns turkosa is

Giant's Causeway

Giant’s Causeway

Andra platser som listas på andra ställen inkluderar Ellesmere Island i Kanada, Atacamaöknen i Chile, Antarktis torra dalar och en hel del mänskligt skapade saker och miljöer.  På andra ställen är det bland annat Lac Abbé i Djibouti, Craters of the Moon på Nya Zeeland, Wai-o-Tapu på Nya Zeeland, Matmata i Tunisien, Lechiguilla Cave, Southern Sky Column rock in Zhangjiajie, Kina, Valley of the Moon i Chile, Arhce National Park i Utah, USA, Nubra Valley i Ladakh, Indien, Bryce Canyon National Park i USA, Wyoming Devils Tower i USA och Myvatn på Island med flera.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,