Starship Troopers – fyra filmer som inte behöver ses

Starship TroopersBoken Starship Troopers av Robert Heinlein är hygglig, men det är inte nån av mina favoriter bland SF-litteraturen. Filmen Starship Troopers är sådär. Rätt så kompetent action, ganska uselt skådespeleri med överspel. Lite väl teatraliskt här och där och som samhällskritik totalt värdelös. Inte heller som en hyllning till fascism och militarism funkar den (det finns ju lite olika uppfattningar av vad Heinlein vill med sin bok, jag lutar åt att boken är kritisk till militarism och fascism). Förmodligen menat att vara en allvarlig film, men framstår främst som en mindre lyckad ironi över ett militaristiskt samhälle. Dessutom är det vidriga hjärnmonstret mest patetiskt och fult. Inte läskigt.

Uppföljarna är tre filmer och en TV-serie. Den senare har jag inte sett. Två av filmerna har agerande skådespelare och den sista är datoranimerad. Den bästa filmen är den datoranimerade, Starship Troopers: Invasion, då den har en bättre handling, inte är så kletig och inte frossar i äckeleffekter. Men den lider av samma problem som många datorspel. Kvinnorna ser ut som inga kvinnor i verkligheten gör, männen delvis också. Kvinnorna är överdrivet kurviga. Männen är osedvanligt muskulösa alternativt överjävliga på kampsport av olika slag. Sexistiskt så det förslår kan man nog sammanfatta de hela med. Samtidigt klarar filmen Bechdeltestet utan problem. Det gör också de andra tre filmerna.

Space Marine

Soldat i kraftdräkt i Starship Troopers: Invasion. Lite som en Space Marine i Warhammer 40K.

Filmerna Starship Troopers 2: Hero of the Federation och Starship Troopers 3: Marauder är helusla. Saknar egentligen varje form av logisk handling och logiskt handlande. De lider också av överspel och överdrivet teatralisk miljö och sättning samt skjutande och skvättande av blod från människor och monster,

[usr 3] Starship Troopers
[usr 1] Starship Troopers 2: Hero of the Federation
[usr 1] Starship Troopers 3: Marauder
[usr 2] Starship Troopers: Invasion

[imdbltid]0120201[/imdbltid]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på “Starship Troopers – fyra filmer som inte behöver ses”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.