NASA testar flygande tefat

NASA har testat en rymdfarkost som ser ut som flygande tefat. Testen var i stort sett lyckad och det mesta tycks ha fungerat enligt planerna. Dock inte det sista steget i landningen då en fallskärm skulle ha vecklats ut.

Anledningen till testerna är att man vill se hur de farkoster som behövs för att landa på Mars kan utformas:

Ett av de mest grundläggande problemen som Nasa kämpar med när det gäller bemannade Mars-resor är att med dagens teknik kan man bara landa farkoster som maximalt väger 1,5 ton. Det är en bra bit under de 20-30 ton som anses som minimumvikten för ett rymdskepp som ska bära människor.

För att få upp siffran behövs bland annat effektivare sätt att bromsa och LDSD:n ska bland annat testa en ny typ av fallskärm och en uppblåsbar kevlar-ring som är konstruerad för att kunna bromsa hastigheten på ett rymdskepp som går in för landning på den röda planeten.

Ett av nyckelmomenten som kan gå fel är om fallskärmen, som också är tillverkad av kevlar och nylon, börjar smälta under återfärden till marken förklarar Ian Clark, som är en av de huvudansvariga för utvecklingen av ”tefatet”.

Det handlar alltså inte om att den farkostprototyp som testas ska genomföra några intergalaktiska resor, inga resor till andra stjärnsystem, utan om resor i det egna solsystemet. Kanske kommer en sån farkost att se ut som den testade, kanske på nåt annat sätt. För de längre resorna får vi dock nöja oss med att rymdskeppen böjer rumtiden. Inge flygande tefat där inte.

Meningen är att NASA ska genomföra fler tester med försöksfarkosten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,