Kusin till jorden funnen i beboeliga zonen runt annan stjärna

Kepler-452b är en planet som är större än jorden, är samtidigt dess 385-dagarsbana bara 5 procent längre. Planeten ligger 5 procent längre bort från sin moderstjärna Kepler-452 än jorden från solen.

Moderstjärnans ålder anges till 6 miljarder år, 1,5 miljarder år äldre än vår sol. Den har samma temperatur, är 20 procent ljusare och dess diameter är 10 procent större. Planeten är dock cirka 60% större än jorden och forskarna kallar den kusin till jorden:

“We can think of Kepler-452b as an older, bigger cousin to Earth, providing an opportunity to understand and reflect upon Earth’s evolving environment,” said Jon Jenkins, Kepler data analysis lead at NASA’s Ames Research Center in Moffett Field, California, who led the team that discovered Kepler-452b. ”It’s awe-inspiring to consider that this planet has spent 6 billion years in the habitable zone of its star; longer than Earth. That’s substantial opportunity for life to arise, should all the necessary ingredients and conditions for life exist on this planet.”

Det är den minsta och mest jordliknande planet som hittills hittats i den beboeliga zonen runt en annan stjärna av samma typ som solen. Den ligger dock långt bort, 1 400 ljusår, så det vi ser är 1 400 år gammalt.  Så om det finns eller funnits liv där så fanns det för länge sen. Det som kanske finns idag vet vi inget om, kanske har de intelligenta typer som bebott planeten redan hunnit förstöra den med växthusgasutsläpp eller kärnvapen.

Jorden jämfört med Kepler 452b

Jorden jämfört med Kepler 452b. Bild: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Förutom Kepler 452b har forskarna hittat ytterligare 521 planetkandidater varav 12 stycken ligger inom den beboeliga zonen kring sina respektive stjärnor:

In addition to confirming Kepler-452b, the Kepler team has increased the number of new exoplanet candidates by 521 from their analysis of observations conducted from May 2009 to May 2013, raising the number of planet candidates detected by the Kepler mission to 4,696. Candidates require follow-up observations and analysis to verify they are actual planets.

Twelve of the new planet candidates have diameters between one to two times that of Earth, and orbit in their star’s habitable zone. Of these, nine orbit stars that are similar to our sun in size and temperature.

“We’ve been able to fully automate our process of identifying planet candidates, which means we can finally assess every transit signal in the entire Kepler dataset quickly and uniformly,” said Jeff Coughlin, Kepler scientist at the SETI Institute in Mountain View, California, who led the analysis of a new candidate catalog. “This gives astronomers a statistically sound population of planet candidates to accurately determine the number of small, possibly rocky planets like Earth in our Milky Way galaxy.”

Kepler-22b, Kepler-69c, Kepler-452b, Kepler-62f, Kepler-186f och jorden

Jordliknande planeter i beboeliga zonen som hittats inklusive jorden själv. Från vänster: Kepler-22b, Kepler-69c, Kepler-452b, Kepler-62f, Kepler-186f och jorden

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.