McCaffreys delade universum

Anne McCaffrey har skrivit den mycket populära serien av romaner och berättelser om planeten Pern. Historierna framstår på ytan främst som fantasyberättelser då det på planeten finns drakar med telepatiska förmågor. Men samtidigt är det SF då planeten Pern koloniserats av människor som rest från Jorden. Drakarnas telepatiska egenskaper är skapade genom att de förändrats genetiskt av de tidiga kolonisterna. Med tiden har de tekniska och biologiska kunskaperna gått förlorade på Pern och samhället utvecklats till något som påminner om medeltiden på Jorden. Som bakgrund i Pern-böckerna finns ett universum som har namn efter den ledande interstellära statsbildningen, Federated Sentient Planets (FSP). Pern är dock inte medlem i Federationen.

Anne McCaffrey har också skrivit andra böcker som utspelar sig i samma universum och som är att betrakta mer typisk science fiction. Framförallt gäller det böckerna om så kallade brainships i den serie som kallas Brain & Brawn Ships men även en del andra bokserier utspelar sig i samma universum.

De bokserier där Anne McCaffrey låtit andra författare skriva berättelser i innefattar Pern-böckerna och Brain & Brawn Ship-böckerna. När det gäller Pern är det än så länge bara sonen Todd McCaffrey som skrivit böcker som handlar om planeten Pern men när det gäller böcker om brainships så är det flera författare som skrivit böcker ihop med Anne McCaffrey. Dessa författare är Margaret Ball, Mercedes Lackey, S.M. Stirling och Jody Lynn Nye. De två sistnämnda har också skrivit var sin egen roman. Jody Lynn Nye har också skrivit böcker till spel som utspelar sig på Pern liksom böcker ihop med Anne McCaffrey om Pern-världen.

Federated Sentient Planets är ett mycket outvecklat universum utan detaljer och djup. Det används bara som en bakgrund i Pern-böckerna men spelar en större roll i böckerna om barinships liksom i den serie böcker som kallas Ireta-serien, vilket är en serie barnböcker om en dinosaurplanet och om rymdpirater.

De olika serierna har i allmänhet i stort sett inget samband med varandra förutom att de utspelar sig mot en bakgrund av vad som verkar vara samma universum. Anne McCaffrey själv tycks inte ha betraktat de olika serierna som om de utspelade sig i samma universum.

De enda av böckerna i de bokserier som här nämns jag läst är Brain & Brawn Ships-böckerna. Det är ganska alldaglig och slätstruken SF som tiden och världen utveckling delvis gjort inaktuella och därmed mindre läsvärda. Jag är för den skull inte beredd att hålla med om den postmoderna identitetspolitiska kritik som framförts mot böckerna från funkisaktivister (aktivister som arbetar med funktionshindrades rättigheter:

In a 2010 essay, ”The Future Imperfect”, published in Redstone Science Fiction, disability rights advocate Sarah Einstein criticizes the Brain & Brawn Ship series — as a stand-in for science fiction in general — for its use of disability. Regarding one novel in the series, The Ship Who Searched (1992) by McCaffrey and Mercedes Lackey, Einstein observes that in fact we have

”many more technological wonders than McCaffrey had imagined. The protagonists in the story would have been much helped, for instance, by a secure communications channel and a GPS system, both of which I have in my battered old car. But most of all, the heroine of this book would have been helped by a future shaped by the actions of today’s disability activists. Because, at its heart, this series of books tells the story of the enslavement of extremely promising children who have the bad luck to be born—or in this one case alone, become—disabled.”

Även förslavandet av funktionshindrade kan vara underlag för bra och helt okej böcker. I berättelser måste även en dålg utveckling kunna beskrivas utan att böcker för den skull döms ut. Men helt klart är att dagens teknologi inneburit att böckernas framtidsvision aldrig kommer att kunna bli verklighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,