Merovingen Nights – delat universum som är del av ett större

C.J. Cherryh är en SF-författare som jag gillar. Hon är mycket bra på att skapa trovärdiga intelligenta arter som kommer från andra planeter osh stjärnsystem. Dessutom är hon bra på att framställda dem på ett begripligt sätt och göra berättelserna om deras mellanhavanden med andra intelligenta varelser eller med människor trovärdiga. Mina favoritböcker är de tre böckerna om de kringvandrande Mri, eller ska vi säga kringresande som drar från planet till planet och förstör dem. Eller. Är det nån som förföljer dem och förstör planeterna. Böckerna är en trilogi, The Faded Sun: Kesrith (1978), The Faded Sun: Shon’Jir (1978) och The Faded Sun: Kutath (1979) – The Faded Sun Trilogy (UK, 1987 and US, 2000).

Det finns också uppenbara referenser mellan dessa böcker och en annan bra SF-bok från 1970-talet, nämligen Dune. För en läsare idag kanske böckerna också påminner oss om konflikterna i Mellanöstern och om att vi är på väg att delvis förstöra vår egen planset.

Angel with a SwordUnder samma historiska period i C.J. Cherryhs Alliance-Union Universum utspelar sig också berättelserna om Merovingen Nights. Dessa berättelser är een del av sitt universum som Cherryh öppnat upp för andra författare att skriva om. I huvudsak är det kvinnor som skrivit berättelser som ingår i böckerna om Merovingen Nights. Det är författare som Lynn Abbey, Nancy Asire, Robert Lynn Asprin, Leslie Fish, Mercedes Lackey, Chris Morris, Janet Morris, Roberta Rogow och Bradley H. Sinor. Flera av dem är också politiska aktivister vilket gör det lite extra intressant även om de kanske inte har samma uppfattningar som jag har i många frågor. Leslie Fish är anhängare av de US-amerikanska vapenlagarna och libertarian, Janet Morris är rådgivare till den US-amerikanska militären. De verkar båda ha varit radikalare som unga på 1970-talet dock och det gäller även de andra nämnda författarna. Just böckerna om Merovingen Nights har jag inte läst, men misstänker att också de är bra böcker liksom de flesta av Cherryhs egna böcker som jag läst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inlägg om andra delade universum: Isaac Asimovs Robot & Foundation, Larry Nivens Known Space, Anne McCaffreys Federated Sentient Planets,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.