Ny karta över Vintergatan

I onsdags presenterades de fösta resultaten från satelliten Gaias tid  i rymden. Det ä’r den första delen i publiceringen av en mycket exakt tredimensionell karta av Vintergatan, den galax som solen och jorden återfinns i.

Gaia star map

Mätningar från juni 2014 fram till september 2015 ligger till grund för kartan som nu publicerats. Data visar läge, rörelse och sammansättning för de två miljoner ljusstarkaste stjärnorna närmast solen samt positioner på himlavalvet och magnituder för totalt 1,2 miljarder stjärnor. Astronomerna och forskarna som arbetar med projektet är mycket nöjda:

“Gaia is at the forefront of astrometry, charting the sky at precisions that have never been achieved before,” says Alvaro Giménez, ESA’s Director of Science.

“Today’s release gives us a first impression of the extraordinary data that await us and that will revolutionise our understanding of how stars are distributed and move across our Galaxy.”

[…]

“The beautiful map we are publishing today shows the density of stars measured by Gaia across the entire sky, and confirms that it collected superb data during its first year of operations,” says Timo Prusti, Gaia project scientist at ESA

[…]

“The satellite is working well and we have demonstrated that it is possible to handle the analysis of a billion stars. Although the current data are preliminary, we wanted to make them available for the astronomical community to use as soon as possible,” adds Dr Prusti.

[–]

“Today’s release is the result of a painstaking collaborative work over the past decade,” says Anthony Brown from Leiden University in the Netherlands, and consortium chair.

“Together with experts from a variety of disciplines, we had to prepare ourselves even before the start of observations, then treated the data, packaged them into meaningful astronomical products, and validated their scientific content.”

Gaia har enligt forskarna ändrat bilden av universum. I nedre högra delen av bilden från Gaia syns två ljusa fläckar. Det är Stora och Lilla magellanska molnet, två små galaxer som går i bana runt Vintergatan. Med observationerna från Gaia har forskarna kunnat se att Stora magellanska molnet är mycket större än de tidigare trott.

Nästa släpp av data från Gaia-projektet som kommer 2022 kommer att omfatta läge på himlen, avstånd, egenrörelser och magnituder för alla de över 1 miljard stjärnorna som Gaia observerat. Dessutom kommer de data som då släpps också att omfatta asteroider, exoplaneter, banor för dubbelstjärnor och mycket mer.

Gaias kartläggning av Vintergatan

En konstnärs syn på Gaias kartläggning av Vintergatan

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.