Kulturskribenter verkar veta oerhört lite om SF-litteratur

I DN har kulturskribenten Dan Jönsson skrivit en hyllning till politikern Yanis Varoufakis som skrivit en utopi med titeln Another Now!. Dan Jönsson tycks vara av uppfattningen att det är den första utopin sen Ursula K Le Guins The dispossessed år 1974. Det är uppenbart fel på många, många sätt. Ursula K. Le Guisn har sjöälv skrivit flera böcker som utspelar sig i samma universum som The dispossessed. Den senaste hela romanen, The Telling, av henne i detta universum kom år 2000. Dan Jönsson har uppenbarligen inte ens nån koll på Le Guin.

Han har dock ännu sämre koll på SF-litteratur som helhet. Det finns ju en fantastisk serie med utopiska berättelser som utspelar sig i ett ett framtida universum utan några som helst egentliga problem. Det är böckerna av Iain M. Banks om The Culture. Banks är dock inte unik, det finns många andra utopier som exempelvis  A Fire Upon a Deep (2016) av Vernor Vinge, Pacific Edge (1990) av Kim Stanley Robinson, The Fifth Sacred Thing (1993) av Starhawk, och Manna (2003) av Marshall Brain.

Det var bara några exempel på utopier som skrivits senare än The Dispossessed. Det finns naturligtvis mycket mer.

Och vänder vi oss till TV-serier och filmer så har vi hela Star Trek-universat. Massor med filmer, TV-serier och böcker som är utopier.

Vad som är  är tydligt är att Dan Jönsson faktiskt inte vet vad han pratar om när det gäller utopier. Hans påstående om att Varoufakis blåst liv i den utopiska SF-romanen faller därför på sin egen orimlighet. Även påståendet om att den utopiska SF-romanen legat i malpåse är, som vi sett, helt befängt. Bara en person utan kunskap om science fiction-litteratur skulle påstå sånt. Dan Jönsson är dock inte ensam bland kulturskribenter att påstå att utopin är död och varit död under lång tid. Det är nåt stadigt återkommande och jag har skrivit om det förut.

Den utopiska SF-romanen behöver helt enkelt inte återuppväckas. Den har alltid varit levande.

Läs också: Okunnigt om utopier i ETC, eller?