Okunnigt om utopier i ETC, eller?

Rasmus Landström har i ETC skrivit en intressant artikel om en av världens bästa science-fiction-böcker, The Dispossessed (De obesuttna), av Ursula K. LeGuin. Det är en bra artikel om en mycket bra bok av en mycket bra författare. Jag tycker alla borde läsa allt av LeGuin, att alla borde läsa The Dispossessed och att alla borde läsa Landströms artikel.

Men i slutet av artikeln presterar Lindström en enorm och ofattbar märklighet när han skriver:

En sak som man frågar sig när man läser ”De obesuttna” i dag är om det var den sista utopin? Boken skrevs i svallvågorna av 1968 och sedan dess har det rått ideologisk stagnation inom såväl högern som vänstern. Efter Pol Pot och Stalin drömmer ingen längre om det minutiöst planerade samhället och att upprätta ett lyckorike i en 8 grader varmare värld känns närmast löjeväckande.

Uppenbarligen läser han inte speciellt många SF-böcker. För då hade han känt till vad som kanske är de mest fantastiska utopierna i modern tid. Iain M. Banks böcker om ”The Culture”. Han kan uppenbarligen heller inte se på SF-filmer och tv-serier. För Star Trek är ju verkligen en otrolig utopi. Fast kan det verkligen vara så? att han inte läser SF och inte känner till Star Trek.

Andra ETC-artiklar om science fiction: