Metamorphosis Alpha

Metamorphosis Alpha är ett science fiction-rollspel. Den skapades av James M. Ward. Ursprungligen producerades det av TSR, utgivaren av Dungeons & Dragons. Det var det första science fiction-rollspelet och publicerades i juli 1976. Spelet kan karaktäriseras som science fantasy. Ward ska ha uppgett att spelet var inspirerat av Brian Aldiss SF-roman Non-Stop (också känd som Starship, 1958)

Den ursprungliga utgåvan av spelet äger rum på ett generationsrymdskepp, stjärnskeppet Warden, som har drabbats av en okänd katastrofal händelse som dödade många av kolonisterna och besättningen. Således måste karaktärerna överleva och klara av sina uppdrag i detta fartyg (som de tror är en värld) trots att de inte längre förstår tekniken runt omkring sig. Där finns också många muterade varelser.

Spelare kan välja att vara en människa, en muterad människa, en muterad växt eller en muterad varelse som sin karaktär. Ett antal artiklar i tidskriften Dragon utvidgade dessa alternativ till att inkludera kloner och robotkaraktärer samt lägga till regler för cybernetik. Metamorphosis Alphas spelregler liknar mycket de som användes i originalutgåvan av Dungeons & Dragons (D&D).

Metamorphosis Alpha är den intellektuella föregångaren till Gamma World (1978), också producerat av TSR.

Versioner av spelet

1981 annonserade James M. Ward planer på att skriva om spelet med namnet Metamorphosis Alpha to Omega som ett tillägg till Gamma Worlds första utgåva. Det blev aldrig så. Istället använde TSR titeln Metamorphosis Alpha to Omega för ett tillägg tillägg till Amazing Engines.

År 2002 publicerade Wards företag, Fast Forward Entertainment, en ny version av spelet med titeln Metamorphosis Alpha: 25th Anniversary Edition. Det designades av Ward själv.

År 2006 släpptes Metamorphosis Alpha 4th Edition av Mudpuppy Games. Denna upplaga innehöll originalmaterial av Ward och ytterligare nytt material och fotografi av Craig J. Brain. Bokomslaget och inredningsillustrationerna målades och ritades av Jim Holloway men det mesta av kartan av Ryan Wolfe. Därefter har Ward Co publicerat flera tillägg till version 1 av spelet.

Läs mer:

Läs också: