Ringworld RPG

The Ringworld science fiction-rollspel publicerades av Chaosium år 1984. Spelet använder sig av spelsystemet Basic Role-Playing och Larry NivenRingworld-romaner som sättning. Spelet utformades och skapades av Greg Stafford, John Hewitt, Sherman Kahn, Lynn WillisSandy PetersenRudy KraftCharlie Krank, Ed Gore och Jeff Okamoto.

Rollspelsböckerna  innehåller en hel del information och detaljer om spelvärlden, mer än de romaner som söttningen bygger på. Information från rollspelet tillsammans med anteckningar komponerade av RPG-författaren Hewitt med Niven användes senare för att skapa den så kallade ”Bibeln” som ges till författare som skriver för bokserien Man-Kzin Wars. Niven rekommenderade själv att Hewitt skulle skriva en av berättelserna för de två ursprungliga MKW -böckerna, även om detta aldrig blev fallet.

Spelvärld/Sättning

Sättningen är en avlägsen framtid baserad på extrapolering av så mycket hård vetenskap som Niven hade tillgänglig. Specifikt är det 2800-talet. Known Space som är namnet på Larry Nivens framtida universum är cirka 80 ljusår i diameter med 10 000 stjärnor, inklusive Human Space (40 ljusårsdiameter, 524 stjärnor i 357 system, 30 miljarder människor, ⅔ på jorden), liksom angränsande främmande civilisationer.

Viktiga främmande civilisationer inkluderar bl.a. Puppeteers och paranoida pacifistiska växtätande centaurer. Dessutom omfattar det Kzinti som köttätande krigiska kattdjur. De utkämpade flera krig över hundratals år mot människorna men förlorade varje gång. Människans allierade inkluderar intelligenta delfiner och späckhuggare.

Known Space fungerar dock bara som bakgrund för spelet. Spelet utspelas på Ringworld, en enorm ringvärld runt en sol ungefär på samma avstånd som jorden och längst ut i det kända rymden. Den är 997 000 mil lång, cirka 125 jorddiametrar. Den totala innerytan av ringen är lika med 3 miljoner jordar. Ringen roterar med en hastighet som ger 0,992G gravitation på insidan. Ungefär vid Merkurius bana finns 20 gigantiska skuggkvadrater som stänger av solens strålar för att ge natt.

Ringworld byggdes av Pak Protectors som har ett gemensamt ursprung med människor. Ringvärlden är hem för cirka 30 biljoner intelligenta invånare fördelade på upp till 2 000 olika hominida arter. Världen beskrivs i en serie romaner av Niven, Ringworld, The Ringworld Engineers och, efter spelets publicering, The Ringworld Throne och Ringworld’s Children.

Läs också:

Läs mer:

2 svar på “Ringworld RPG”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.