Basic Role-Playing

Spelsystemet Basic Role-Playing (BRP) utvecklades av Chaosium Inc för rollspelet RuneQuest som publicerades i sin första version år 1978. Steve Perrin var den ursprungliga skaparen. Men även Greg Stafford och Lynn Willis var med och skapade spelsystemet.

Därefter skapades en separat regelbok för bara BRP och en förenklad variant av BRP som för första gången publicerades 1980 och då ingick i en box med rollspelet RuneQuest. Den som kom upp med idén om en förenklad variant publicerad var Greg Stafford. 1982 gav en reviderad version av reglerna ut

Basic Role-Playing kom därefter att användas för alla Chaosiums spel som exempelvis Call of Cthulhu, Superworld, Ringworld, Hawkmoon och Nephilim.

2002 publicerades en ny version av reglerna och 2004 återigen en ny version som tagits fram för RuneQuest version 3 men publicerades som en separata uppsättning regler av Chaosium som då förlorat rätten till namnet och spelet RuneQuest men inte till spelreglerna.

2020 publicerads återigen en ny version.

Spelsystemet kom också att användas för rollspel från andra tillverkare.

SF-rollspel som använt och använder BRP

Läs också:

Läs mer: