Ringvärldar

Ringvärldar är tänkta megastrukturer i rymden. Den första beskrevs av Larry Niven i SF-romanen Ringworld som kom ut 1970. Romanen utspelar sig i Larry Nivens tänkta universum, Known Space. I Nivens efterföljd har ringvärldar använts i flera andra romaner, spelvärldar, filmer och TV-serier.

Science fiction-författare som utarbetat sina egna varianter är bland annat Iain M. Banks med sina Orbitals i Culture-universat. Orbitals beskrivs bäst som ringvärldar i miniatyr. Halo-strukturerna i dataspelsserien Halo är några andra exempel på små ringvärldar. En mini-ringvärld finns också i Star Wars. Närmare bestämt i Star Wars: The Book of Boba Fett, säsong 1, avsnitt 5.

Dataspelet Endless Sky är ett annat spel där ringvärldar förekommer. Dessutom förekommer ringvärldar i dataspelen Stellaris och Outer Wilds.

Ringvärld. Bild: Eric M. Jones. Licens: CC BY-SA 4.0

Läs också:
Läs mer: