Star Trek – originalserien – inget som håller idag

Enterprise[usr 2] Star Trek: TOS brukar man förkorta den ursprungliga TV-serien Star Trek. TOS står för The Original Series. Har nu sett de första avsnitten inklusive pilotavsnitten. Det är efter det lätt att förstå att TV-bolagen inte ville köpa serien efter den först piloten, The Cage, men däremot efter den andra, Where No Man Has Gone Before.

Trots att typer som påminner om grå utomjordingar dyker upp i The Cage är avsnittet osebart. Det innehåller dessutom ingen Kapten Kirk, ingen Uhura, men däremot Spock spelad av Leonard Nimoy. Where No Man Has Gone Before som kronologiskt är avsnitt 4 är mycket bättre än The Cage, men håller ändå inte idag. Utöver de avsnitten såg jag också på avsnitt 2 och 3 i kronologin och en del avsnitt i slutet av säsong 1och av säsong 2 och säsong 3.

Med tanke på kvaliteten på de första avsnitten finns inte en chans att jag skulle klara att se hela serien. De andra avsnitten jag såg gjorde inte heller det hela mer attraktivt. Jag har dock tidigare sett andra avsnitt lite här och där i serien och då konstaterat samma sak som denna gång. Det är rätt segt och rätt tråkigt. Ålderdomligt. Alla dominerande och betydelsefulla rollfigurer är manliga även om det finns kvinnliga medlemmar som har centrala funktioner i besättningen på Enterprise. Vita män dessutom. Huvudsakligen även om Spock och Sulu väl inte kan räknas dit. Lite präktigt, ganska töntigt och det duger inte att se på idag. Detta även om senare avsnitt i större utsträckning går att se på än de tidigaste.

På 1960-talet kanske det kunde upplevas som tillräckligt bra, men inte idag. Lite kult är det väl, men jag orkar inte se flera säsongen bara på grund av kultvärdet. En stjärna för det moraliska filosofiska värdet av serien och en för att det är kult. men jag kommer inte att se hela serien. På internetsajter där allmänheten kan rösta har Star Trek på grund av trogna och lojala fans alltid mycket höga betyg.

[imdbltid]0060028[/imdbltid]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,