Dune – hippieepokens stora SF-berättelse

DuneFrank Herberts Dune kom ut 1965. Jag läste den 1976, på engelska, i Grekland. Jag hade då aldrig läst Science-Fiction, däremot läst Tolkiens Sagan om Ringen.  Jag läste dock enormt mycket som tonåring. Mest deckare av olika slag och jag var periodvis den enskilt största låntagaren på biblioteket i Stenungsund.

Frank Herberts Dune var nåt annat. Nåt nytt. Det var en läsupplevelse i tiden. Religion och droger. Miljö, ekologi och social kamp. Motstånd och diktatur. Urfolk som kämpar, frälsare och banditer. Goda och onda. Imperialism och uppror. Precis vad mycket i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet handlade om.

Det var en science-fiction-bok som var väl förankrad i sin tid. Dessutom handlar den om saker som äger allmän giltighet och som diskuteras mycket. Då, men även nu.

När jag läste den första gången så blev jag uppslukad. Har läst boken flera gånger sen dess och anser att det är en bra SF-bok. Dessutom en kultbok, ett tidsdokument. Och sannolikt den första SF-bok där ekologi och miljöförstöring spelar en huvudroll. Ekologiska problem är stora och viktiga idag, Klimatförsämringen och medföljande problem innebär att Dune är aktuell än idag.

Det är bl.a. sådant som boken handlar om.  En bok som hållit över tiden trots sin djupa förankring i den tid den skrevs. EN bok som förkastar tekniken och omfamnar det spirituella. en bok för politiskt och religiöst intresserade, inte för datanördar.

Dune är en klassisk och episk SF-berättelse som är väl värd att läsa. Detta även om Frank Herbert kanske inte skriver helt lättläst, utan snarare lite tråkigt och styltigt. Vilket iofs inte är så ovanligt när det gäller lite äldre SF och fantasy. Det gäller ju också såna storheter som Isaac Asimov och JRR Tolkien.

På grund av Dune och några andra böcker som Whipping Star, The Dosadi Experiment, The Jesus Incident och andra böcker i samma serie så hör Frank Herbert också hemma bland SF-litteraturens riktigt stora.

Dune följdes av en rad uppföljare. Ingen lika bra som den första boken. Några av dem är faktiskt riktigt usla. I sen tid har hans son Brian Herbert tillsammans med Kevin J Anderson skrivit både ”prequels” och ”sequels”, böcker som utspelar sig före händelserna i Dune och efter händelserna i Dune. Dessa böcker är lättlästa och spännande, men kanske inte superintressanta. Mer om det nån annan gång.

1984 gjordes det också en film med utgångspunkt från Dune. Den ska jag också skriva om. Men inte i detta inlägg. Dessutom gjordes ett par TV-serier.

7 svar på “Dune – hippieepokens stora SF-berättelse”

  1. Tack för länken. ”Dune” är verkligen mäktig. Det är, med rätta, den största bestsellern någonsin inom sf. Myt och vetenskap möts här och berikar varandra. Som skapelsen sandormarna, som ringlar sig fram i denna bok. De är biologiskt trovärdiga, och samtidigt som varelser ur drömmen. Gosh wow.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.