I år efter år har robotar varit våra slavarbetare och utfört tunga och monotona arbetsuppgifter inom industrin. Tysta, medgörliga slavar, som arbetar dygnet runt utan att ställa krav. Men är det en bild av oss själva vi ser, när vi tittar på dessa konstgjorda slavar? Väcker synen av den tysta, icke-organiska slaven några känslor inom oss, och påverkas i så fall dessa känslor av robotens utseende? Förändras vår moral i takt med robotarnas utbredning? Vems moraliska ansvar är det när en självständigt tänkade drönare dödar fienden i krig?
Robotarna, våra konstgjorda slavar, de drömmer inte om frihet och självständighet – de drömmer inte om något alls. Det är därför de är så exemplariska slavar. De kan varken lida eller ha någon egen vilja, och ingen moralisk skugga kan därmed falla över ”slavägaren” eftersom en robot inte kan berövas något i mänsklig mening. När nu mänskligheten går framåt, blir mer moralisk, mer civiliserad, allt fler får det bättre ekonomiskt, och mänskliga rättigheter sprids över världen, så kommer ingen människa mer att förslavas. Vi har ju robotarna, som aldrig kommer att klaga, eller kräva frihet och självständighet i något som helst avseende. Eller?
Äkta robotar är en bok av Linda Johansson som kommer ut denna månad. Den behandlar delvis samma saker som hennes avhandling. Dvs filosofiska spörsmål och ansvarsfrågor kring robotar och drönare, kring intelligenta robotar och självständiga robotar. Titeln anspelar förstås på TV-serien Äkta människor där det finns självständigt tänkande och agerande robotar med mänskligt utseende.
Den här typen av frågeställningar har förstås behandlats i en mängd SF-berättelser som spänner från utopier till skräckberättelser och dystopier. Några av De bästa SF-böcker som finns behandlar ämnet, då talar jag om Iain M. Banks böcker om The Culture. Det är en positiv bild av framtidens samhälle med intelligenta maskiner av allehanda slag inklusive drönare och jättelika rymdskepp. I motsatta änden av spektrat från utopi till dystopi har vi Terminator-filmerna där intelligent maskiner gjort uppror och försöker utrota människan som art. En som utgår från att det senare scenariot är det mest troliga är Stephen Hawking.
I senaste numret av Forskning och Framsteg är det en kort intervju med Linda Johansson, Författaren till Äkta robotar. Rubriken på den intervjun är en fråga om vem som tar ansvar för robotens mord. Detta är något som utforskats i Isaac Asimovs robottrilogi och alla de andra böcker som utspelar sig i samma universa men skrivna av en lång rad olika författare. Till sin hjälp konstruerade Asimov tre lagar, senare fyra lagar, som programmeras in i robotar för att styra deras agerande gentemot människor. Något sådant finns inte i verkligheten och redan idag dödas många människor av drönare, en slags robotar som dock är styrda av människor. Den typen av handlingar skulle Asimovs robotar inte kunna utföra.
Drönare är också centrala i resonemangen i Linda Johanssons avhandling från 2013, Autonomous Systems in Society and War – Philosophical Inquiries. Idag arbetar Linda Johansson på Försvarshögskolan.
Intressant?
Mer: Robotnyheter, Ny Teknik,
Läs även andra bloggares åsikter om Isaac Asimov, Robot-serien, Äkta robotar, Äkta männiksor, Linda Johansson, Robotar, Intelligenta robotar, Självständiga robotar, Iain M. Banks, Terminator, Stiftelsen, The Culture
Ett svar på “Äkta robotar”