Delade universum

Delade universum (shared universe) är konstruerade världar, samhällen eller universum där flera författare, skapare oberoende av varandra eller ibland tillsammans utvecklar historier, berättelser, karaktärer med mera. Det kan röra sig om universum skapade av en författare till vilket han sen bjuder in andra, det kan röra sig om en TV-serier som genom delning leder till fler TV-serier eller till både spel och böcker eller omvänt.

Delade universum är mycket vanligt i science-fiction men förekommer också inom andra områden som deckar- och polisserier på TV. Ett exempel på ett delat universum när det gäller polisserier är Law & Order, ett annat är NCIS och ett tredje CSI. Men det finns fler som till exempel Persson och Guillous delade universum. Law & Order är det överlägset största och inkluderar en lång rad polisserier och andra TV-serier som är knutna till varandra på lite olika sätt.

Böcker

Delade universum med ursprung i science-fictionlitteraturen är bland annat Alliance Union universe (C.J. Cherryh), CoDominium (Jerry Pournelle), The Culture (Iain M. Banks), Darkover (Marion Zimmer Bradley), Dune universe (Frank Herbert), Familias Regnant (Elisabeth Moon), Foreigner universe (C.J. Cherryh), Robot-Empire-Foundation universe (Isaac Asimov), The Galaxy, Gene Wars (C.J. Cherryh), Heritage universe (Charles Sheffield), Honorverse (David Weber), Known Space (Larry Niven), Liaden universe (Sharon Lee & Steve Miller), tyska Perry Rhodan, Revelation Space (Alastair Reynolds), Skolian Empire Saga (Catherine Asaro), The Expanse (James S.A. Corey), Uplift Universe (David Brin), Vorkosiverse (Lois McMaster Bujold) och Xeelee universe (Stephen Baxter).

Vidare har vi bland annat Blade Runner (Philip K. Dick), Deathstalker universe (Simon R. Green), Earthsea, Finisterre, Future History (Robert Heinlein), Green-Sky (Zilpha Keatley Snyder), Instrumentality of Mankind (Cordwainer Smith), L’Engle multiverse (Madeleine L’Engle), The Multiverse (Michael Moorcock), Noon Universe (Arkadij och Boris Strugatskij), Okal Rel Universe (Lynda Williams), Pern (Anne McCaffrey), The Sprawl (William Gibson), Starship Troopers Universe (Robert Heinlein) och World of Tiers (Philip José Farmer). en hel massa fiktiva och delade universum blir det.

Andra stora universum

Det finns också andra omfattande universum inom SF-genren som dock bara är en författares verk och inte delade universum såsom exempelvis Bolo Universe (Keith Laumer), Canopus in Argos, Commonwealth Saga (Peter F. Hamilton), Eight Worlds (Jon Varley), Enderverse (Orson Scott Card), Federated Sentient Planets, Gaean Reach (Jack Vance), Hainish universe (Ursula K. Le Guin), Heechee Saga (Frederik Pohl), Humanx Commonwealth (Alan Dean Foster), Hunger Games, Hyperion Saga (Dan Simmons), The Lost Fleet universe (Irwin Allen), Murderbot, Old Man’s War universe (John Scalzi), Sector General (James White) och Tek War universe (William Shatner).

TV och film

Flera delade världar och universa med SF-tema härstammar från TV och film. Bland dessa finns Alien Nation, Alien-Predator och Star Wars med ursprung i filmer. Från TV-serier har vi Andromeda, Babylon 5, Stargate,  och Star Trek, Dessa delade världar är i flera fall enorma, det gäller framförallt Star Trek och Star Wars. Battlestar Galactica, Farscape, Firefly, Killjoys, Raised by Wolves och Space: Above and Beyond är andra universum som kommer från TV-serier men kanske inte är att betrakta som delade universum.

Spel

Andra har sitt ursprung i spel, dataspel, rollspel, internet, leksaker, anime, manga och serietidningar. Exempel på universum från anime och manga är BattleTech, Gundam, Macross, Mekton och Robotech, Från dataspel kommer bland annat Escape Velocity och Starcraft universe. Från Internet har vi bland annat Eve Online och Orion’s Arm.

Delade universum från rollspel och serietidningar finns det en uppsjö av. Exempelvis Alternity, Android, Astral Empires, Blue Planet, Cyberpunk, D20 Future, D 6 Space, Darwin’s World, Dawning Star, Diaspora, Dragonstar,, Ex Machina, Fading Suns, Gamma World, GURPS Space, Heavy Gear, Infinite Futures, Jodoverse, Jovian Chronicles, Lightspeed, Linda & Valentin, Megaverse, Metamorphosis Alpha, Mindjammer, Morrow Project, Mutant, Mutant Chronicles, Other Suns, Robot Warriors, Savage Worlds, Science Adventure universe, Shatterzone, Spelljammer, Star Fontiers, Star Hero, Star*Drive, Starblazer, Star Fleet universe, Starflight universe, Titanfall universe, Transformers, Transhuman Space, Traveller, Tredje Horisonten, Tribe 8 och Twilight Imperium. De flesta av dessa är att betrakta som delade universum men alla kanske inte är det.

Jag utesluter med flit så kallade superhjälteserier och filmer. Jag anser att det inte är science-fiction. Man andra kan ha en annan uppfattning.

Läs mer:

 

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.