Known Space – läsvärt på grund av kzinti

Known Space är ett delat universum som från början skapades av Larry Niven. De flesta av hans böcker och noveller utspelar sig i Known Space och en mängd andra författare har också skrivit böcker som handlar om händelser i Known Space. Niven har bara öppnat upp en speciell historisk period för de andra författarna. Det rör sig om krigen mellan de främmande intelligenta kattlika kzinti och människorna. Genom detta har kzinti förmodligen blivit bäst beskrivna och mest utvecklade utomjordingar. Därmed också kanske de mest intressanta utomjordingarna som beskrivits i Science-Fiction.  Kanske kan vissa utomjordingar i rollspelet Traveller och cylonerna (cylons) i Battlestar Galactica tävla om den utnämningen.

Kzinti

Larry Nivens bästa egna  böcker är dock kanske  inte de böcker som utspelar sig under kriget mellan kzinti och människor. Istället är det böckerna som handlar om Ringvärlden (Ringworld) som är de mest kända och de som anses vara bäst. Det handlar inte om några radikala böcker. Niven har en ganska konservativ, för att inte säga reaktionär samhällssyn. Utifrån det är inte hans böcker så läsvärda utan det är de på grund av att han prövar många intressanta tekniska, biologiska och sociala koncept. En del av dem är också riktigt spännande. Som thrillers eller deckare. Detta gäller också många andra författares berättelser som kzinti. Det senare är förstås också en följd av att de handlar om krig, dess orsaker, följder och konsekvenser.  Personligen anser jag dock att serien böcker om krigen mellan människor och Kzinti är de mest läsvärda. Kanske på grund av det inte bara är Niven som skrivit dem.

Noterbart är att även de flesta av de andra författare som vid sidan av Niven som skrivit böcker som berör kriget mellan kzinti och människor, Man-Kzin Wars, är konservativa författare. De som skrivit böcker och noveller om Man-Kzin Wars är S.M. Stirling, Jerry Pournelle, Poul Anderson, Dean Ing, Donald Kingsbury, Greg Bear, Thomas T Thomas, Warren W. James, Mark. O Martin, Gregory Benfrod, Hal Colebatch, Paul Chafe, Jean Lamb, Matthew Joseph Harrington, Jessica Q. Fox, Jane Lindskold, Charles E. Gannon, Alex Hernandez och David Bartell.

Flera av dessa författare har också skrivit böcker som utspelar sig i ett annat delat universum, några som Donald Kingsbury, Greg Bear och Gregory Benford för Asimovs Stiftelse-universum och i egna universum som dock sällan är delade universum.

Författare som skrivit mycket för delade universum är bl.a. Jerry Pournelle (vars universum, CoDominium också är ett delat universum med bland annat Larry Niven som en av författarna), Greg Bear (förutom Known Space också Star Trek, Halo och Star Wars) och S.M. Stirling som också berättelser som utspelar sig i CoDominium-universat, i Anne McCaffreys Federated Sentient Planets, David Webers Honorverse och Babylon 5-universat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,