Fate RPG-system

Fate är ett generiskt rollspelssystem baserat på Fudge-spelsystemet. Den har ingen fast inställning, egenskaper eller genre och kan anpassas. Det är utformat för att erbjuda minimala hinder för rollspel genom att anta att spelare vill slå färre slag med tärningarna. Skrevs av Fred Hicks och Rob Donoghue. Första upplagan lanserades år 2000. Den andra upplagan publicerades Evil Hat Productions i början av 2003.

Den 3: e upplagan av Fate var inte ett generiskt rollspelssyetem som de två första versionerna utan utspelades i pulp fictionsättning. Versionen heter Spirit of the Century. Reglerna för tredje upplagan används också för flera andra rollspel.

Den 4:3 versionen som heter Fate Core var återigen en generisk version publicerades 2013. Den finansierades genom en framgångsrik crowdfunding-kampanj och släpptes under två innehållslicenser: CC BY 3.0 och Open Gaming License (OGL). Båda innebär att materialet är fritt att använda.

Som ett resultat av den framgångsrika med finansieringsinsatsen släppte Evil Hat Productions även Fate Accelerated, en strömlinjeformad version av reglerna baserade på samma grunder som Fate Core. Den nya versionen var avsedd att få spelare snabbare in i spelet genom lite enklare regelverk.

2019 publicerades också Fate Space Toolkit som inkluderar regler för rymdresor och konstruktion av främmande arter.

SF-rollspel som använder Fate
Läs mer: