Mindjammer RPG

Mindjammer RPG är ett SF-rollspel som publicerades av Mindjammer Press år 2014. Det är en vidareutveckling av en sättning för rollspelet Starblazer Adventures som publicerades 2009 av Cubicle 7. Spelet använder sig av spelsystemet Fate Core. Det mesta har publicerats i PDF-format.

Spelets värld och sättning

Mindjammer äger rum i den avlägsna framtiden. Dess standardsättning, The New Commonality of Humankind, som är över tiotusen år gammalt. Det var fram till nyligen en gammal och stillastående civilisation utan möjlighet till resor i överljushastighet (FTL). Centrum är solystemet Manhome, där den gamla jorden finns och en handfull omgivande stjärnsystem. För 200 år sedan upptäcktes FTL-resor. Efter det har har  expanderat ut i galaxen och upptäckt förlorade flertusenåriga kolonier.

Ett stort interstellärt ”delat medvetande” som kallas Mindscape kopplar samman alla Commonality-medborgare genom neurala implantat. Det binder samman civilisationen. Kärnvärldarna runt den gamla jorden är komplexa och mycket avancerade. På den ständigt expanderade gränsen finns civilisationer som liknar våra egna såväl so en del väldigt främmande. Vid gränsen är det oroligt och konfliktfyllt.

Den mänskliga rymden – den teoretiska gränsen för mänsklig kolonisering av Diaspora gen långsammare än ljusetresor  sträcker sig till maximalt cirka 10 000 ljusår från den gamla jorden. Det omfattar en betydande del av galaxen.. Commonality Space – gränsen för nuvarande Commonality-civlisationen är mycket mindre, kanske 3 000 ljusår i diameter. Kartan nedan visar hjärtan hos de 27 gemensamma sektorerna, inklusive kärnvärldarna.

The Commonality

Till spelet har en lång rad tillägg och äventyr publicerats. En roman som utspelar sig i Mindjammer-universat har publicerats.

Versioner
Mindjammer för Starblazer Adventures

Den första versionen av Mindjammer publicerades 2009 av Cubicle 7 som ett tillägg till rollspelet Starblazer Adventures. Sarah Newton som författare.

Mindjammer RPG

Publicerades 2014 och baserat på spelsystemet Fate Core. Även detta utformat och skrivet av Sarah Newton.

Mindjammer för Traveller

Ett äventyr i Mindjammer-universat med anpassningar till spelsystemet som används i Traveller RPG. Utformat av skrivet av Sarah Newton och John Snead.

Läs också:

Läs mer: