Kulturmänniskor skriver märkligt om science-fictionfilmer

GP:s kultursidor har publicerat en rad artiklar om SF-filmer från 1950-talet och fram till 1990-talet Kulturskribenten Hynek Pallas är författare. Det hela blir inte helt oväntat märkligt. Fokus ligger på filmer som ingen människa nånsin sett (möjligtvis med undantag av kultursnobbar och kritiker) och dystopier.

De mest sedda och inflytelserika filmerna och TV-serierna från de aktuella decennierna nämns i allmänhet inte ens i en bisats. Alien-filmerna, Predator, The Day The Earth Stood Still, Närkontakt av tredje graden, E.T., Tillbaka till Framtiden, Independence Day, Ghost In The Shell, Star Wars-filmerna, Star Trek….

Sånt tycks inte intressera kulturjournalister inklusive Hynek Pallas.

Kulturskribenterna och science fiction

När Pallas nämner inflytelserika filmer som många sett och gillat nämner Pallas trots allt ändå Blade Runner, Mad Max, Terminator, Matrix, Världsrymden anfaller (Invasion of the Body Snatchers, 70-tals version är dock den bättre) och Flykten från New York. Men de är förstås dystopier. Dessutom nämns några inflytelserika filmer som ingen sett såsom Gattaca och THX 1138. Förstås dystopier även de. Bra filmer förstås. Men…

Vad kulturskribenter menar med science fiction är i allmänhet dystopier och det handlar aldrig om andra planeter eller rymdfärder. Det skiljer sig ofta markant från vad de som verkligen gillar science-fiction ser på. Vanligt folk ser på space opera eller cyberpunk med action. Kritiker och kulturskribenter ser på undergången. Vanligt folk vill gärna ha hopp, äventyr och kärlek. Kulturskribenter gillar lidande och katastrof. Så verkar det i alla fall.

Så när kulturskribenter skriver om science fiction blir det märkligt. Pseudointellektuellt om obetydliga och för folk ointressanta filmer. Dessutom säger det ingenting om om genren då många av dess viktigaste uttryck, filmer och serier nonchaleras.

Men en sak tycks de flesta vara överens om. Världens bästa science-fiction är Blade Runner. I min bok är Aliens den näst bästa men många anser att Alien är bäst. Bästa TV-serien är enligt många den nyare versionen av Battlestar Galactica. Den har nog kanske inga kulturskribenter ens sett.

GP:s artikelserie:

Läs mer om dystopier