Mutant Chronicles

Mutant är en rad olika svenska rollspel. Egentligen tre olika spel varav två getts ut i flera versioner. Det ursprungliga spelet hette bara Mutant och gavs ut 1984 av Äventyrsspel/Target Games. Det använde sig i likhet med deras tidigare spel Drakar & Demoner av spelsystemet (regelmotorn) Basic Role-Playing.

År 1989 gav Äventyrsspel/Target Games ut en andra version av Mutant som fick namnet Mutant 2089. I praktiken var det ett helt nytt spel med en post-apokalyptisk cyberpunk-värld istället för en post-apokalyptisk värld med mutanter.

Spelversioner
Mutant R.Y.M.D

År 1992 gavs Mutant R.Y.M.D ut av Target Games. Spelet utvecklades av Henrik StrandbergJohan SjöbergNils Gulliksson, Michael Stenmark och Stefan Thulin.

Spelvärlden uppvisade denna gång influenser från Warhammer 40,000 där Jordens megakorporationer kämpade mot en utomvärldslig ondska på solsystemets alla planeter. Mutant R.Y.M.D var regeltekniskt mycket lik 1989 års utgåva (om något mer kompakt) och spelvärlden var officiellt kompatibel med denna utgåva.

Istället för att ha övergett rymdfarten på 2000-talet satsade megakorporationerna för fullt på att kolonisera solsystemet. Mänskligheten har spridit sig till solsystemets alla planeter men står i konfrontation med Ondskan. I övrigt skulle spelvärlden vara sig lik.

Mutant Chronicles

Redan året efter, 1993, kom en ny utvecklad version av spelet med namnet Mutant Chronicles av Target Games AB i två utgåvor, den andra kom 1997. Utvecklades av Nils Gulliksson, Michael Stenmark, Henrik Strandberg, Magnus Seter, Jerker Sojdelius, Stefan ThulinFredrik Malmberg, Matt Forbeck och Paul Beakley. Spelet var en vidareutveckling av Mutant R.Y.M.D och utgavs på ett flertal språk, bland annat svenska, engelska och italienska.

Target Games rekonstruerades 1999 men innan dess hann de ge ut ett flertal datorspel, bland annat Drakar och Demoner, Svea Rike och Havets Vargar. Rättigheterna till Targets produkter överfördes till dotterbolaget Target Interactive som bytte namn till Paradox Entertainment (med bl.a. några av Targets grundare). Paradox licensierar i sin tur ut rättigheterna till de olika varumärkena till bl.a. Järnringen och sedan Fria Ligan (Mutant), Riot Minds (Drakar och Demoner) Kult och Chronopia (div. företag i USA).

2006 skaffade sig svenska COG Games (Center of Gravity Media Group) rättigheter från Paradox Entertainment att ge ut rollspelet i en omgjord nyutgåva, men då de ännu inte lyckats ge ut en nyutgåva förlorade de rättigheterna 2009.

Spelvärld

Spelet utspelar sig i en mörk och avlägsen framtid där Jorden har reducerats till en skövlad öken. Större delen av mänskligheten har spridits till Venus, Mars, Merkurius, Luna (Månen) och asteroidbältet.

Under århundradena som gått har traditionella nationer och stater omformats och gått samman i storföretag, så kallade megakorporationer: Bauhaus, Capitol , Mishima, Imperial  och Cybertronic. Alla megakorporationer har egna arméer som strider för deras resurser.

De andra stormakterna i universat är Brödraskapet. Det är en fanatisk religiös organisation som kämpar mot Den mörka legionen. Den mörka legionen är mänsklighetens svurna och eviga fiende. Deras mäktiga arméer, bestående av bland annat nekromutanter, strider mot människan på alla platser hon kan hittas. Både på slagfältet såväl som i det civila livet i städerna genom manipulation, förtröstan, galenskap och sjukdomar.

Den mörka legionens herravälde inleddes när mänskligheten satte sin fot på Nero. Nero är en nionde planet bortom Plutos bana. Där fann de en katedral. När de gick in i katedralen bröt de av misstag ”The First Seal of Repulsion”, en tunn cirkel gjord med salt. Inuti hittades en mystisk järnplatta. När den berördes frambringades Den mörka legionen till vårt universum, och med den Den mörka symmetrin.

Den mörka symmetrin påverkar datorer och andra elektroniska apparater och gör att de inte fungerar pålitligt, vilket ledde till att teknologin som människan använde var tvungen att förändras. Den mörka symmetrin gör även överljushastigheter möjliga genom att använda specifika punkter i rymden, liknande maskhål.

Annat

Samma värld som i rollspelet används även i samlarkortspelen Doomtrooper och Dark Eden, figurslagspelet Warzone (liknar Warhammer 40K) samt brädspelen Kampen om citadellet (1993), Blood Berets (1993) och Domedagens hjältar (Fury of the Clansmen). En romantrilogi med namnet The Apostle of Insanity som utspelar sig i Mutant Chronicles värld publicerades av Penguin Books.

Fantasy Flight Games utvecklade samlarfigurspel (CCG) som utspelas i Mutant Chronicles-universat. Det gavs ut 2008 men utgivningen avbröts redan 2009.

En action/sci-fi film i Mutant Chronicles-universat, med bland annat John Malkovich, Thomas Jane, Ron Perlman, Devon Aoki, Sean Pertwee och Benno Fürmann i rollerna, hade premiär under 2008 i Ryssland och 2009 i USA. I Sverige utgavs filmen på DVD 2009. Filmen har titeln Mutant Chronicles.

Acclaim Comics publicerade en serietidning med Mutant Chronicles som sättning, Golgotha, år 1996.

Texten i huvudsak hämtad från Wikipedia och följaktligen publicerad med CC-BY-SA 3.0-licens.

Läs också: