Mutant rollspel

Mutant är en rad olika svenska rollspel. Egentligen tre olika spel varav två getts ut i flera versioner. Det ursprungliga spelet hette bara Mutant och gavs ut 1984 av Äventyrsspel/Target Games. Det använde sig i likhet med deras tidigare spel Drakar & Demoner av spelsystemet (regelmotorn) Basic Role-Playing.

Spelversioner
Mutant version 1

Spelet som utvecklades och konstruerades av Michael PetersénGunilla Jonsson och Fredrik Malmberg var inspirerat av Gamma World och Metamorphosis Alpha. Det utspelas i en post-apokalyptisk värld.

År 1989 ersattes Mutant med vad som i praktiken var ett helt annat spel i en helt annan miljö och med namnet Mutant 2089.

Mutant: Undergångens arvtagare

2002, efter att Target Games upphört att existera, gav ett företag vid namn Järnringen ut en ny version av Mutant (Mutant: Undergångens arvtagare) som återgick till grundkonceptet om en post-apokalyptisk värld befolkad av mutanter, och lät detta uttryckligen utspela sig i ett nybyggarsamhälle i framtidens Sverige (Pyrisamfundet). Järnringens utgivning av Mutantprodukter upphörde 2008.

Mutant: År Noll

2014 utgav Fria Ligan AB en ny version av Mutant, under licens från Paradox Entertainment. Denna utgåva, Mutant: År Noll, skildrar en mer primitiv värld, närmare katastrofens dagar, än tidigare utgåvor av spelet. Använder ett reviderat spelsystem som kallas Year Zero Rules Engine.

Spelet har också getts ut på engelska som Mutant: Year Zero (av Modiphius) och på tyska. Bland det utgivna materialet märks boxarna Genlab Alfa, Maskinarium, novellsamlingen Kaknäs Sista Band av författaren Anders Fager samt ett flertal zonkompendier. Det ges fortfarande ut.

Mutant: Hindenburg

2020 gav Fria Ligan AB ut en fortsättning i mutant-serien som utspelar sig cirka 25 år efter händelserna i Mutant: Undergångens arvtagare. Spelet bygger vidare på Mutant, Mutant: Undergångens arvtagare samt Mutant: År Noll och knyter ihop allt till en storslagen och episk berättelse. Spelet är ett fristående spel och kräver ingen av de tidigare utgåvorna. Använder spelsystemet Year Zero Rules Engine.

 

Spelmiljö (sättning)

Mutant utspelar sig i en avlägsen framtid efter en stor katastrof. En rymdsond hämtar ytprover från Mars. De visar sig innehålla en obotbar sjukdom som orsakar en epidemi. Det leder till att den mänskliga civilisationen kollapsar.

De överlevande stänger in sig i slutna enklaver och under denna tid experimenterar de med att modifiera djur och människor genetiskt och släppa ut dem för att se om de kan överleva utanför enklaverna (ursprunget till spelets mutanter).

Vissa av de utsläppta överlever och utgör förfäderna till spelets sentida mutantbefolkning. Efter att enklavernas isolering sinsemellan bryts, börjar konflikter dem emellan som till sist leder till ett kärnvapenkrig som gör slut på den gamla världens högteknologiska samhälle.

De enda som finns kvar av den gamla tiden är människor som frusits ned, cyborger och androider (spelets robotar). Hundratals år senare börjar muterade djur och människor så sakteliga bygga upp en ny samhällsordning.

Rollspelet utspelar sig i ett framtida Sverige, men Sverige finns inte längre – landet är uppdelat i mindre samhällen som till exempel Pyrisamfundet. Områden som smittats av biologisk och/eller radioaktiv strålning under kriget och därför fyllts med farliga och underliga muterade varelser stämplas som förbjudna zoner. Det är också där man kan göra de flesta intressanta fynden från den gamla världens högteknologi.

Tillägg till spelet

Expansionsmodulen Mutant 2 innehöll mer detaljerade regler, bland annat om strid och ett system med skador för enskilda kroppsdelar (en bieffekt av att detta blev att rollpersonerna tål mycket mindre skada i strid).

Mutant 2 införde även mer högteknologi i världen bland annat genom införandet av klassen ”Nedfrusen människa”, personer som alltså är bekanta med den gamla världens teknologi och vet hur den används. Klassen ”Cyborg” infördes i nummer 8 av tidskriften Sinkadus och var också ett steg i denna riktning.

Texten i huvudsak hämtad från Wikipedia och följaktligen publicerad med CC-BY-SA 3.0-licens.

Läs också:

Läs mer: