Mutant 2089

Mutant är en rad olika svenska rollspel. Egentligen tre olika spel varav två getts ut i flera versioner. Det ursprungliga spelet hette bara Mutant och gavs ut 1984 av Äventyrsspel/Target Games. Det använde sig i likhet med deras tidigare spel Drakar & Demoner av spelsystemet (regelmotorn) Basic Role-Playing.

År 1989 gav Äventyrsspel/Target Games ut en andra version av Mutant. I prakttiken var det ett helt nytt spel med en post-apokalyptisk cyberpunk-värld istället för en post-apokalyptisk värld med mutanter. Inspiration hämtades från bland annat Judge DreddBlade RunnerWilliam Gibsons böcker, Tron och X-Men. Även denna version använde i grunden spelsystemet Basic Role-Playing. Till spelet publicerades också en rad tillägg. Utvecklare och konstruktörer av Mutant 2089 var Henrik StrandbergMichael PetersénNils Gulliksson, Stefan Thulin och Marcus Thorell.

År 1992 ersattes spelet av ett nytt spel, Mutant R.Y.M.D. Detta spel kan sägas vara den första versionen av Mutant Chronicles är inte samma spel som Mutant 2089.

Spelvärld/sättning

Tiden är 2089 och framåt, och jordens befolkning bor i relativt isolerade megastäder styrda av megakorporationer, storföretag. Mellan städerna ligger ”skymningslandet”, ett landskap förött av krig och miljöförstöring som övergetts av alla utom de mest ihärdiga. Vissa platser i skymningslandet är så farliga (på grund av strålning och liknande) att de förklarats vara ”förbjudna zoner”.

Förutom människorna, ”nomer”, finns också mutanter, psimutanter och robotar. Mutanterna, vars kroppar ofta har speciella fysiska funktioner, bor framför allt i skymningslandet och de förbjudna zonerna, där de lever ett hårt liv tillsammans med mänskliga nomader och pionjärer. Mutanter lever också i städerna, där de ofta är diskriminerade, men i vissa fall kan göra karriär.

Psimutanter är till det yttre vanliga människor, men har paranormala förmågor. Man vet inte hur många psimutanter som finns, eftersom de på grund av omvärldens misstro sällan använder sina förmågor offentligt.

Även robotar, också kallade androider eller replikanter, liknar till det yttre människor, men har mekaniska inre organ (jämför Terminator). Robotar tjänstgör för det mesta i militären, i högriskindustrier eller i säkerhetsbranschen, men vissa robotar har flytt från sina ägare och riskerar att bli ”deaktiverade”.

De stora städerna kontrolleras av megakorporationerna, ”korparna”, och de flesta invånare lever på deras villkor. Polisväsendet är uppdelat i ”interpoliser” – interna företagspoliser, ”metropoliser” – offentliga gatupoliser, och ”SVOT” – stadens elitförband.

Undre världen

Den undre världen är nästan lika omfattande som och mer komplex än företagsvärlden. Klyftorna mellan samhällsklasserna är ännu mer påtagliga än någonsin under människans historia. Våldsamma sporter, inspirerade av gladiatorspel, är mycket populär underhållning.

Många har cybernetiska implantat i kroppen, som kosmetik, proteser, vapen eller helt nya funktioner. Livsmedel är syntetiskt framställda inom stadens gränser, och ofta av undermålig kvalitet – äkta vara är en lyx. Alla tekniska apparater är sammankopplade i ”cyberspace” (notera att Mutant gavs ut innan Internet var etablerat i den verkliga världen).

Texten i huvudsak hämtad från Wikipedia och följaktligen publicerad med CC-BY-SA 3.0-licens.

Läs också: