Filmen Dune kommer i oktober

Dune är en klassiska SF-roman skriven av Frank Herbert. Det är utan tvekan ett av hippieepokens stora epos. Det är en bra bok men när jag läst om den under de senaste åren känns den emellanåt lite överlastad med ett ganska mastig och svårläst språk. Men det är ändå en av min favoritromaner i SF-genren.

Den nya filmen kommer dock med all sannolikt att vara mycket bättre än den tidigare Dune-filmen som var en teatralisk och överlastad space-opera ungefär som Jupiter Ascending fast sämre. Den nya Dune-filmen är regisserad av Denis Villeneuve. Två svenska skådespelare har roller i filmen,
Rebecca Ferguson (spelar Lady Jessica) och Stellan Skarsgård (ärkeskurken Vladimir Harkonnen) Andra skådespelare i filmen är Oscar Isaac, Josh Brolin, Zendaya, Timothée Chalamet (huvudrollen som Paul Atreides), Jason Momoa, Javier Bardem och Charlotte Rampling.

Jag läste Dune första gången när jag bodde i Grekland år 1976. Bl.a. annat tillbringade jag en tid i grottorna i Matala som Joni Mitchell skrivit en låt om och det var där jag läste Dune. Numera är Matala en turistfälla men då fanns bara några få hus, ett bageri och några caféer som dock bara var öppna på sommaren. Vi var då ett 40-tal personer som bodde i grottorna och jag bodde i grottan allra högst upp. Dvs innan polisen kom och jag bort en massa folk. Vi som bodde högst upp stannade dock kvar men jag flyttade ner till en större grotta efter polisräden.

Läs mer: