Dune-rollspel

Dune är ett space-opera universum skapat av författaren Frank Herbert i en bok med samma namn. Det har getts ut tre rollspel som utspelar sig i detta universum.

Spelversioner
Dune: Chronicles of the Imperium (2000)

Detta varvar det först av rollspelen med handlingen förlagd till Dune-universat. Publicerades av Last Unicorn Games (LUG) år 2000. Detta efter att LUG fått en licens genom avtal med Brian Herbert, son till Frank Herbert och dessutom också författare. Först producerade LUG ett samlarkortspel med bas i Dune-universat. Det gavs ut 1997.

LUG köptes upp av Wizards of the Coast år 1999 och efter uppköpet gavs rollspelet ut. Men bara i en begränsad upplaga på grund av oenighet om villkoren för Wizards rättigheter. En konflikt som pågått i flera år innan uppköpet av LUG. Spelet använde Icon-systemet som spelmotor men Wizards of the Coast hade planer på att ge ut spelet för d20-systemet men det blev aldrig av utan de förlorade rättigheterna till att ge ut ett rollspel med Dune-universat som bas.

Dune: A Dream Of Rain (2004)

Rollspel utgivet av Evil Twin Games. Ett olicensierat fan-tillverkat spel som använder d20-systemet.

Dune: Adventures in the Imperium (2021)

Rollspel som ges ut av Modiphius Entertainment. Släpptes samtidigt som en ny Dune-film. Redan från start med flera tillägg och äventyr. Använder d20-systemet. Utspelas på planeten Arrakis.

Läs också:

Läs mer: