TV-serien Foundation – en berättelse för vår tid

Jag har sett första avsnittet av TV-serien Foundation som bygger på Isaac Asimovs välkända Stiftelsetrilogi. Att döma av det första avsnittet är det en välgjord serie som dessutom är högaktuell i dagens värld. De genetiskt manipulerade makthavarna, kejsarna och deras hantlangare, är helt oförmögna att ta till sig sanningar om utvecklingen i världen. Något som bäddar för att dess undergång blir både djupare och snabbare än den kunde blivit.

Kejsarnas och deras hantlangares attityd, arrogans och upplevda felfrihet påminner en hel del om makthavarna i vår värld som totalt ignorerar klimatförändringarna och de kommande katastrofala förändringarna som de kan tänkas för med sig. Förändringar som faktiskt är en central del av miljön upp i en ny science-fictionfilm, Dune. Både Dune och Foundation är berättelser som passar in i vår tid. De avspeglar nutiden trots att böckerna är skrivna för länge sen. Filmerna och TV-serien anpassar dem till nutiden på ett mycket bra sätt.

TV-serien Foundation verkar välgjord och först avsnittet var klart sevärt och spännande. Men ska jag se resten kostar det pengar för Apple-TV har bara släppt det första avsnittet fritt så att det ska gå att få en inblick i hur serien är. Som reklam alltså. Men är kommande avsnitt lika välgjorda som det första så är de sannolikt klart sevärda. Det går också att få en 7 dagars provperiod vilket ju gör det möjligt att se flera avsnitt gratis.

Tillsammans med The Expanse är Foundation den mesta sevärda science-fiction TV-serien just nu. Men lika bra som Battlestar Galactica är inte The Expanse och sannolikt är inte heller Foundation lika bra. Bland skådespelarna märks Lou Llobell, Leah Harvey, Jared Harris, Lee Pace och Laura Birn.