Mystiskt rymdobjekt observerat

Ett team som kartlagt radiovågor i universum har upptäckt något ovanligt. Ett objekt som skickar ut en gigantisk energipuls tre gånger i timmen. Det är inte likt något astronomer har sett tidigare.

Teamet från Curtin-universitetet i Perth som upptäckte det tror att det kan vara en neutronstjärna, en så kallad magnetar eller en vit dvärg med ett extremt kraftfullt magnetfält. Vita dvärgar är kärnor från kollapsade stjärnor.  Den som upptäckte objektet var studenten Tyrone O’Doherty som använde radioteleskopet MWA (Murchison Widefield Array) i den västaustraliska obygden.

Det märkliga föremålet snurrar runt i rymden och sänder ut en stråle av strålning som korsar vår siktlinje. En minut var tjugonde var det under den tid det observerades en av de ljusaste radiokällorna på himlen:

Astrophysicist Dr Natasha Hurley-Walker, from the Curtin University node of the International Centre for Radio Astronomy Research, led the team that made the discovery.

“This object was appearing and disappearing over a few hours during our observations,” she said.

“That was completely unexpected. It was kind of spooky for an astronomer because there’s nothing known in the sky that does that.

“And it’s really quite close to us—about 4000 lightyears away. It’s in our galactic backyard.”

Repeating Transient Animation from ICRAR on Vimeo.

Repeating Transient Profile from ICRAR on Vimeo.

Det finns flera märkligheter med objektet vilket gör att astronomerna inte är säkra på vad det är. Det troliga är dock att det är en så kallad magnetar, en slags neutronstjärna vars förekomst beräknats teoretiskt men aldrig observerats (tidigare). De utesluter helt att det skulle ha en icke-naturlig förklaring och avskriver därmed eventuella utomjordingar från att liga bakom det hela.