Aktuell svensk fantastik – December 2022

Utan dig är jag inget

Tess Williamsson

När Eilan vaknar upp på Alba har mansåldrar passerat. Inom henne gnager tomheten och alla hon någonsin älskat är borta. Familjen, de andra gudarna och han. För Aeric är hon en dröm han inte vill vakna ifrån, då hans ensamhet äntligen är bruten. Helst hade han stannat på ön med bara henne, men Eilan är fast besluten att ta sig från ön som alltmer liknar ett fängelse.

I gudarnas frånvaro har mörkret tagit över och demonerna härjar fritt. För att ljuset åter ska skina behöver Eilan finna gudarna och sona misstaget hon begått. Men hur ska hon göra det när hon själv tvivlar på att de finns därute?

Defekta superhjältar

Hans Olsson

De spruckna pillren från hemsidan ger förvisso superkrafter, men på köpet även oväntade bieffekter. Smala Sussie kan bli smal som ett papper, förutom när vissa kroppsdelar inte följer med in i 2D-världen.

The Hang Man kan framkalla dödliga tentakler, men han avskyr när de ser ut som färgglada polkagrisar. Borealis tror han kan framkalla ett förförande norrsken, men när himlen förmörkas är det inte ett väderfenomen som dyker upp. De blir alla kontaktade av Waste Disposal, som har storslagna planer. Men vad menar hon egentligen när hon säger att hon vill förändra allt?

Kaninhjärta

Molly Ericson

Ödestråden är tydlig och rak för Elvira och Kiri, precis som den är för alla friborna bönder på Vindheim. Deras enkla liv i den lilla byn är utstakade. Men Kiri har andra planer: han ska bli skald i en kunglig hird.

Eggad av en mystisk gestalt i skogen skriver han som besatt på det diktverk som kan öppna dörren till ett liv av äventyr och ära. Jakten på inspiration blir allt farligare, och Elvira drivs att gå längre än hon borde för att rädda deras vänskap.

Kaninhjärta är den första delen i fantasyserien Skaldesånger från Vindheim.

Cornizendo – debatt med gudarna

P Andie Lindskog

Trollkarlen Cornizendo har blivit kallad av jordguden Marduk för konsultation. Lite märkligt, för det vanliga är annars att det är trollkarlen som åkallar gudarna. Inte tvärtom. När Marduk väl dyker upp, uppstår en hetsig diskussion om världens tillblivande.

En humoristisk fantasynovell som utspelar sig i världen Thiramaar, som även Eilaths hopp, Gudarnas spira och Regntider handlar om.

Spåraren

Johanna Krebs & Alice Johansson

Emma har en hemlighet. Hon är viskare och har förmågan att se väsen och prata med djur. När oförklarliga saker börjar hända i skogen runt gården ställs allt på sin spets.

Vad håller Margrim på med och ligger det något i hans antydningar om att gruppens samordnare, Christopher, inte är den han utger sig för att vara? Gränsen mellan rätt och fel suddas ut i takt med att familjehemligheterna djupnar och Emma lär sig mer om arvtagarna. Vad är en spårare? Och vem kan man egentligen lita på? Det här sommarlovet kommer förändra allt. Det är på liv och död nu.

Spåraren är den andra boken i serien om arvtagarna.

Nyhetsbrev från Aktuell Svensk Fantastik
Läs också: