Alliance-Unions universum

Alliance–Union-universat är ett fiktivt universum skapat av den amerikanska författaren C. J. Cherryh. Der är ett science-fiction universum vars historia sträcker sig från 2000-talet till långt in i framtiden.

Hittills har Alliance–Union-universat beskrivits i 27 science fiction-romaner tillsammans med en serie av sju novellantologier redigerade av Cherryh. Dessutom i några poesitexcer och genom musik samt några andra verk av olika slag. Den omfattar båda böckerna för vilka Cherryh vann Hugo Award för bästa roman, Downbelow Station och Cyteen. Dessutom omfattar det även andra serieböcker som Faded Sun-trilogin, Chanur-romanerna och Merovingen Nights-serien.

När mänskligheten klarar av att resa till stjärnorna finansieras rymdstationer av det privata Sol Corporation, så småningom känt som Earth Company. Varje ny station byggs av den tidigare och ligger allt längre bort från jorden. Innan tekniken med snabbare än ljus-resor (FTL) skapats byggdes nio stationer runt nio stjärnor som alla saknar beboeliga planeter.

Med tiden utvecklas tre ekonomiska makter. Earth Company som har sin bas på jorden. Merchanter’s Alliance som är en sammanslutning av handelsmän som driver interstellära fraktfartyg mellan jorden, rymdstationer och koloniserade planeter. De tredje makten är Unionen, en utbrytarregering baserad på planeten Cyteen. Earth Companys försök att kontrollera expansionen i rymden besegras under det som kallas Company Wars. Unionen hamnar för sin del i konflikt med både Alliansen och Earth Company i deras strävan att utöka sina territorier med hjälp av klonade människor som kallas azi.

Totalt beskrivs ett 20-tal arter i böckerna liksom en mängd planeter.

  • Alliance-Union planeter
  • Alliance-Union-stationer
  • Alliance-Union-arter
Böcker

Många av verken i detta universum utspelar sig i rymden och beskrivs vanligtvis som rymdopera (space opera), medan de som utspelar sig på planeter kan ses som planetarisk romantik (planetary romance). Verk som Cyteen och Downbelow Station kan också betraktas som hård science fiction (hard-sf). ”Company Wars”-böckerna och Faded Sun-trilogin om Mri Wars är för sin del exempel på den militära science fiction-undergenren.

Merovingen Nights-serien utspelar sig på en enda planet och har fantastiska hjältar och låga nivåer av teknik, och kan som sådan klassificeras som science fantasy. De lånar element från den historiska svärd- och planet-subgenren. Till skillnad från de flesta verk i detta universum lånar romanen Voyager in Night också element från skräckgenren.

Musik

C. J. Cherryh har skrivit en samling sånger om Alliance–Union-universat. Dessa spelades in av filkmusikern Leslie Fish och andra. Släpptes 1985 på ett album med titeln Finity’s End

Mer:

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.