The Culture – universum

The Culture är en fiktiv interstellär civilisation eller samhälle utan knapphet skapad av den skotske författaren Iain M. Banks. Det beskrivs i ett antal av hans romaner och noveller. Dessutom har andra författare skrivit romaner och noveller(fan fiction) som utspelar sig i samma universum.

The Culture

The Culture består huvudsakligen av humanoida intelligenta varelser men också artificiellt intelligenta kännande maskiner och ett litet antal andra kännande ”främmande” livsformer. Maskinintelligensen sträcker sig från intelligenta drönare jämställda med humanoider till extrema hyperintelligenta sinnen/intelligenser (minds) i form av skepp, rymdstationer, vapen med mera. Artificiell intelligens med förmågor som bara är en bråkdel av mänsklig intelligens utför också en mängd olika uppgifter.

Utan brist på någonting har The Culture inget behov av pengar. Istället hänger sig sinnen/intelligenser frivilligt åt humanoida och drönarmedborgares nöjen, vilket leder till ett i huvudsak hedonistiskt samhälle. Många av romanernas huvudpersoner är humanoider som väljer att arbeta för The Cultures elitära diplomatiska eller spionageorganisationer. De interagerar också med andra civilisationer vars medborgare har helt olika ideologier, moral och teknologier.

The Culture har ett grepp om teknologi som är avancerad i förhållande till de flesta andra civilisationer i galaxen. De flesta av medborgare i The Culture lever inte på planeter utan i konstgjorda livsmiljöer som orbitaler (rymdstationer) och fartyg. I de största bor miljarder individer. Medborgarna har förbättrats genetiskt för att leva i århundraden. De har också modifierat sin mentala kontroll över sin fysiologi, inklusive förmågan att introducera en mängd olika psykoaktiva droger i sina system, byta biologiskt kön eller stänga av smärta efter behag. Teknologi kan förvandla individer till mycket olika kroppsformer. Även om kulturens standardform fortfarande är ganska nära människan.

Kärnvärden

Fred och individuell frihet är kärnvärden i The Culture. Ett centralt tema i romanerna är den etiska kampen den möter när den interagerar med andra samhällen. Några av dessa kulturer är våldsamma mot sina egna medlemmar, andra utgör hot mot andra civilisationer eller hotar The Culture. Beslut inom The Culture fattas på bas av den konsensus som bildas av dess sinnen och, om så är lämpligt, dess medborgare.

I ett fall beslutade en direkt demokratisk omröstning av biljoner – hela befolkningen – att The Culture skulle gå i krig med en rivaliserande civilisation. De som motsatte sig den efterföljande militariseringen bröt sig ut från metacivilisationen och bildade sin egen separata civilisation. Ett kännetecken för kulturen är också dess tvetydighet. I motsats till de många interstellära samhällen och imperier som delar dess fiktiva universum, är kulturen svår att definiera, både geografiskt och sociologiskt, och den är lite upplöst i konturerna i utkanterna.

The Culture existerar samtidigt som det mänskliga samhället på jorden. Tidsramen för de publicerade kulturberättelserna är från 1267 till ungefär 2970. Jorden kontaktades runt 2100, även om The Culture i hemlighet hade besökt planeten redan 1970.

Böcker

Iain M. Banks skrev totalt 9 romaner och 1 samling med noveller som utspelar sig i The Culture.

I böckerna beskrivs eller nämns en mängd samhällen/kulturer vid sidan av The Culture. Dessutom en mängd skepp, stationer, planeter och annat.

  • The Culture – samhällen/stater/kulturer
  • Om The Culture – skepp
  • The Culture – planeter och stationer
Läs mer:
Mer:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.