Rymdskepp i the Culture heter som skotska fiskebåtar

Författaren Iain Banks har skrivit en massa SF-böcker om ”The Culture”. De är bland annat kända för sina märkliga, makalösa och fantastiska rymdskeppsnamn. Alla skeppen är intelligenta och många av namnen har de gett sig själva. Bland namnen märks sådana som: Very Little Gravitas Indeed, What Are The Civilian Applications?, Congenital Optimist, Size Isn’t Everything, Sweet and Full of Grace, Helpless In The Face Of Your Beauty, The Precise Nature Of The Catastrophe och Unacceptable Behaviour.

Andra namn är enklare: Profit Margin, Trade Surplus, Cargo Cult, Prime Mover, Problem Child, Steely Glint, Honest Mistake, Yawning Angel, Furious Purpose, Winter Storm etc.

Den senare typen av namn påminner kraftigt om den typ av namn som skotska fiskebåtar har som exempelvis: Devotion, Loyal Friend, Serene Dawn, Good Intent, Gracious, Harvest Moon, Lead Us, Celestial Dawn, Harvest Reaper, Forever Grateful osv.

Frågan är om det bara är en tillfällighet, ett namnskick som ger oss en hint om skotsk kultur eller om Iain Banks som ju är skotte influerats av det namnskicks för båtar som tycks finnas i Skottland. Kanske är det en kombination av alla tre sakerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,