Aktuell svensk fantastik – Januari 2023

Ett nytt år och många dagar att sjunka ner i en bra bok. Månadens nyhetsbrev från Ordspira Förlag tipsar om nyutkommen svensk fantastik som kommit ut under oktober, november och december.

Gaia – Vanadisens hemlighet
Sophie Olsson

Gaia minns inte mer än en vecka tillbaks i tiden. När en underlig man dyker upp på takterassen med konstiga frågor börjar mystiska och hemska saker hända. Tillsammans med sin bror Aske och korpen Frode börjar hon utforska vem hon är och lösa gåtan som allt verkar handla om: det försvunna Frosthornet. Vanadisens hemlighet är första boken om Gaia.
Den handlar om att öppna vägarna till det fördolda. Fantasy som utspelar sig i nutiden, men bottnar i urnordens dunkla världar.

K5
Veronica Kronholm

Förbjuden kärlek, spänning och action för unga vuxna. Prisma lever på 3000-talet i K5 – en av tio kolonier djupt ner i jordens mantel, där hon arbetar på resebyrån Tidsresor och tar turister på semester i olika århundraden. Det är så hon möter gentlemannen Jakob år 1860 och blir blixtförälskad. Men deras möte sätter något i rullning som istället riskerar att resultera i kolonisamhällets – och därmed hela mänsklighetens, undergång.

Fallet från Eden
E.P. Uggla

Fallet från Eden är andra delen i E. P. Ugglas gastkramande dystopi om världen efter en dödlig pandemi. Livet bland eliten i Eden är över för Ava. Hon har flyttats ner till Getsemane, där allt är fokuserat på träning och fysisk aktivitet. Ava tvingas anpassa sig samtidigt som hon försöker hitta och befria vännerna Yasmin och Kenji. Men snart inser hon att allt de lär sig syftar till en enda uppgift: Att gå ut i det som finns kvar av den verkliga världen och döda andra människor, med det egna livet som insats.

Pärlbäraren
Maria Hellbom

Spänning, folktro och skimrande magi. Det är en helt vanlig eftermiddag, Klara och Aron har slutat skolan för dagen och passerar affären på väg hemåt. Där och då ändras allt. Onda krafter verkar och balansen rubbas mellan de magiska världarna. Den länk som Klara har till skogens väsen och till Älgkungen bryts. Oron fryser hjärtat till is. Med lite hjälp gör Klara och Aron upp en plan. En plan som ska ta dem ett steg närmare Andra sidan, där lösningen på gåtan finns. Dit de måste ta sig för att läka ett trasigt hjärta, och göra världen till en magisk plats igen.

Purpurvinter
Lupina Ojala

Den fjortonde december 1907 tar fröken Qwelia Älling in på det nyöppnade Vintersanatoriet på Mösseberg. Där hoppas hon finna återhämtning och vila. Men vad vill flickan som bara Qwelia och gårdskarlen kan se? Och vad är det egentligen för hemligheter de nyfunna vännerna döljer?

Syftet med nyhetsbrevet är att informera om nyutkommen svensk fantastik. Därför kommer det inte heller innehålla någon annan information. Den snygga headern har Andreas Raninger bidragit med. Listan administreras av Ordspira Förlag. Informationen ansvarar respektive förlag och författare för.

Läs mer: