Star Trek – film från 2009 med för mycket tidsresor

[usr 3] En film som utspelar sig i det universum som filmen är uppkallad efter. Utspelar sig före det första avsnittet i originalserien i TV från åren 1966-69. Men den utspelar sig i en annan tidslinje än den ursprungliga serien för att möjliggöra en film som inte behövde ta hänsyn till allt som redan filmats och skrivits. Exempelvis är ju inte Uhura med i den ursprungliga besättningen på Enterprise i originalseriens två pilotavsnitt The Cage och Where No Man Has Gone Before (kronologiskt det fjärde avsnittet), då hon först dyker upp i originalseriens första reguljära avsnitt, The Man Trap. I den nya filmen, där hon spelas av Zoe Saldana (Neytiri i filmen Avatar), är hon med. I pilotavsnittet The Cage, som utspelar sig före The Man Trap, finns inte ens kapten Kirk med. Zoe Saldana imponerar inte i rollen som Uhura. Chris Pine som spelar kapten Kirk tycker jag gör bra ifrån sig och Zachary Quinto som gör den nutida Spock duger (fast nog är Spock en skittråkig träskalle).

Star Trek från 2009 är en action-film och full med tidsresor. Sålunda möter Kapten Kirk en framtida Spock. Den framtida Spock möter också den i filmen nutida Spock som har ihop det med Uhura. En framtida Scott åker tillbaks och får hjälp av den framtida Spock för att uppfinna en del saker som han senare ska bli känd för. Jag gillar inte sånt. Det är för besvärligt att hänga med och känns mindre trovärdigt än SF generellt (en del måste ju bara accepteras när man ser på SF, även om det inte har med verkligheten att göra, men detta har jag svårt att klara av). Däremot gillar jag att filmen är en actionrulle. Kirks bakgrund finns med i filmen och det är ju intressant i sig. Samtidigt är det en annan sorts Kirk vi får se än den som finns i originalserien. En någorlunda intressant film, kanske inte direkt i traditionell Star Trek-anda, utan istället en modern film.

[imdbltid]0796366[/imdbltid]

Intressant?
Mer: Aftonbladet, Arbetarbladet, Barometern, Ciné.se, Cinema, City, Corren, Dagens Nyheter, Expressen, Filmforum, Gefle Dagblad, Gomorron Sverige, Göteborgs-Posten, Helsingborgs Dagblad, Moviezine, Nerikes AllehandaSlitz, Sundsvalls Tidning, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, TV4 Nyhetsmorgon, Upsala Nya Tidning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,