Farscape – Battlestar Galactica möter Star Wars

[usr 4] Skepp på flykt undan människoliknande elakingar. Så är det i Battlestar Galactica (BG), men i BG finns det bara cylons och människor. I Farscape kryllar det av intelligent liv och intelligenta varelser, arter, utomjordingar. Precis som i Star Wars, Star Trek och Uplift. I Farscape är till och med rymdskeppen levande och intelligenta varelser.

Aeryn Sun (Claudia Black) och John Crichton (Ben Browder)

Aeryn Sun (Claudia Black) och John Crichton (Ben Browder)

Jag gillar Farscape. Kanske är det för att Claudia Black spelar en av huvudrollerna, kanske är det för att de löst problemet med språksvårigheter mellan olika utomjordingar. En översättningsmikrob, egentligen en variant på babelfisk får man nog säga. I många andra serier pratar ju varenda utomjording engelska rakt av. Kanske för att många skådespelare pratar australiensisk engelska, vilket ju är i grunden samma som den dialekt som talas i södra London och därmed av min engelska släkt.

Jag visste inte heller innan jag såg Farscape att Ben Browder och Claudia Black i stort sett fortsatte spela samma roller, fast som andra rollfigurer, när de spelade med i Stargate SG-1. Det finns också fler kopplingar mellan serierna, exempelvis parodieras rollfigurerna Chiana, Ka D’Argo och Rygel från Farscape i ett avsnitt av Stargate SG-1 (avsnittet ”200”).

Så här långt har jag bara sett de två första säsongerna. Kanske är de fortsatta två inte lika bra. I så fall får jag väl återkomma med en ny recension. Varje avsnitt är ett avslutat sperartat äventyr, men samtidigt en del i ett lång historia om det levande rymdskeppet och dess passagerare på flykt. Det har blivit rätt lyckat även om vissa avsnitt känns som om de faller lite utanför ramen. Lite påklistrade eller inklistrade.

[imdblt]Farscape[/imdblt]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,