Reavers – zombies i rymden

Reavers förekommer i den eminenta TV-serien Firefly. De är människor som slutat vara människor. De våldtar, rövar och äter människor. De är brutala blodiga kannibaler och det är till en början oklart varför de existerar. Hur de har kommit till.

ReaverHelt klart är de att jämföra med zombies i moderna skräckfilmer. De kan också sägas motsvarar indianerna i gamla vilda västern filmer, en jämförelse som ju ligger nära till hands med tanke på att Firefly är en serie om den US-amerikanska vilda västern fast förflyttad till rymden. Reavers lever i utkanten av den mänskliga civilisationen och i filmen Serenity avslöjas att de ä resultat av försök att droga människor till snällhet, att droga människor så att våld och hat skulle upphöra. Resultatet av experimentet blev en katastrof och istället skapades Reavers som en biefffekt.

Människor som uppför sig exakt som Reavers, som ser ut som Reavers och uppvisar ett i stort sett i allt liknande uppförande förekommer i en film som gjordes året innan Firefly. Nämligen Ghosts of Mars. I det fallet handlar det om människor blir besatta av en slags levande väsen som kan ta andra kroppar i besittning. Levande väsen som kan vara resterna av det som en gång var de som levde på Mars, innan liv på planeten utrotades. Men med samma effekt som när det gäller det misslyckade experimentett i Firefly. Zombies i rymden. Eller i detta fall i alla fall på Mars. Ghosts of Mars är dock inte i närheten av att vara bra. Trots att den är gjord av John Carpenter. Det är en film som går att se, men inte mer. En Jason Statham-rulle kan man säga. Periodvis full fart alltså. En småkorkad actionrulle i SF-miljö kan man också säga. Med Natasha Henstridge som debuterade i SF-filmen Species i huvudrollen.

Idén som användes i Firefly med ett experiment att göra människor lydiga och ordningssamma använder Per Wahlöö i en av de bästa svenska SF-böcker, tillika deckare, som skrivits. Stålsprånget, skriven 1968. Också det slutade i katastrof. Civilisationsundergång, våld och kaos. I detta fall dock enbart i Sverige.

[usrlist Firefly:4 ”Ghosts of Mars:2”]

[imdblt]Ghosts of Mars[/imdblt]

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,