Star Frontiers

Star Frontiers är ett science fiction-rollspel som producerades av TSR från 1982. Det tillverkades fram till mitten av 1980-talet. Spelet erbjöd en rymdopera action-äventyrsmiljö. Som Encyclopedia of Science Fiction (SFE) uttrycker det:

The universe of Star Frontiers evokes the romantic Space Opera of the 1950s, and particularly the settings of Andre Norton’s sf juveniles, with additional elements drawn from the Star Wars film franchise.

Spelets primära miljö är en region i rymden nära mitten av en spiralgalax (om det är Vintergatan eller någon annan är oklart). Området där spelet i huvudsak utspelar sig  kallas ”The Frontier Sector” där fyra intelligenta arter (dralasiter, människor, vrusk och yazirian) träffats och bildat United Planetary Federation (UPF). Dessutom förekommer de maskliknade Sathar. De ursprungliga hemvärldarna för dralasiterna, människorna och vrusk beskrevs aldrig i detalj. Dessa fem arter är de enda som utvecklat transportmöjligheter som är snabbare än ljuset (FTL). Förutom dessa fem arter finns det många andra arter i Star Frontiers universum

En andra upplaga från 1983 fick tilläggsnamnet Alpha Dawn, och var kopplat till äventyret (kampanjen) Knight Hawks (1983 TSR) som var designad av Douglas Niles.

Två äventyrsmoduler har anpassats historierna i böckerna och filmerna 2001: A Space Odyssey and 2010: Odyssey Two till Star Frontiers-universat.

Star Frontiers blev inte alls lika framgångsrikt som Traveller (1977) på science fiction RPG-marknaden. Det finns inte heller några andra tidslinjer eller versioner av spelet än originalversionen med tillhörande tillägg och äventyr.

En arterna, yazirian, som beskrivs, i spelet återanvändes av TSR:s kampanjmoduler för Dragonlance-serien och även som arten hadozee i Spelljammer och Stormwrack.  Yazirians uppvisar också stora likheter med marsinvånare i GDWs rollspel Space: 1889 såväl som med Wookies i Star Wars.

Dessutom återanvändes de aktuella arterna i d20 Future, en tilläggsmodul till d20 Modern. Det är ett generellt spelsystem avsett för SF-rollspel.

Läs också:

Läs mer: