Savage Worlds

Savage Worlds är ett generiskt universellt spelsystem för rollspel som är skrivet av Shane Lacy Hensley och publicerat av Pinnacle Entertainment Group. Pinnacle har också släppt en lång rad olika sättningar och tillägg till systemet. Spelsystemet är inriktat på enkelt och snabbt spel istället för realism och tar inte hänsyn till detaljer.

Ursprunget till Savage Worlds är Pinnacle Deadlands: the Great Rail Wars, ett miniatyrkrigsspel i ”Weird West” -världen i Hensleys Deadlands rollspel som publicerades av Pinnacle år 1997. Reglerna var en mycket förenklad version av det fullständiga Deadlands-systemet.

Spelversioner

2003 reviderades reglerna från The Great Rail Wars och utvidgades till ett generiskt, enkelt men komplett rollspelssystem med titeln Savage Worlds. Huvudregelboken reviderades och släpptes som en e -bok i PDF -format i slutet av 2004, med en tryckt version som följde i början av 2005.

Deadlands Reloaded, en version av spelet som använder Savage Worlds-reglerna, släpptes i maj 2006. I slutet av 2005 ingick Pinnacle ett avtal med WizKids om att publicera fristående RPG-spel som i Pirates of the Spanish Main, Rocketmen, och MageKnight med hjälp av Savage Worlds-reglerna. Av de tre licenserna var det dock bara The Pirates of the Spanish Main RPG som släpptes och publicerades i april 2007. Pinnacle släppte ett annat licensierat spel, The Savage World of Solomon Kane, 2007.

I oktober 2007 släppte Pinnacle Savage Worlds Explorer’s Edition, en sammanfattning av pocketversionen av reglerna. Det innehöll revideringarna av reglerna för närstridsskador som först introducerades i Deadlands Reloaded, liksom nya jaktregler, och släpptes 2007.

I augusti 2011 släppte Pinnacle Savage Worlds Deluxe (SWD), en inbunden och utökad version av reglerna i Explorer’s Edition.

I augusti 2012 släppte Pinnacle den sammanfattade pocketutgåvan av Deluxe-reglerna, Savage Worlds Deluxe Explorer’s Edition.

År 2015 tillkännagav Pinnacle en serie tillägg som konverterar Rifts till Savage Worlds -systemet.

År 2018 släppte Pinnacle en ny upplaga, Savage Worlds Adventure Edition (SWADE).

SF-rollspel som använt eller använder Savage Worlds

Läs mer: