After the Bomb RPG

After the Bomb är ett rollspel som Palladium Books började producera 1986 och fortfarande ger ut. Det använder spelsystemet Megaversal och utspelar sig i Östra USA i en postapokalyptisk framtid. Spelet utvecklades av Erick Wujcik och Matthew Balent.

Den första versionen av spelet var egentligen ett tillägg till spelet Teenage Mutant Ninja Turtles & Other Strangeness som Palladium gett ut 1985. År 2000 förlorade Palladium licensen för ett rollspel baserat på Teenage Mutant Ninja Turtles och en ny version av After the Bomb fick därför ges ut. Den publicerades år 2001 och utvecklades av Erick Wujcik och Kevin Siembieda.

Spelvärld och sättning

Framsteg inom genetik minskade kostnaden för genetisk manipulation till den grad att det blev konsumentteknologi. Omfattande och utbredda experiment för att skapa transgena arter resulterade i atta muterade djur skapades. Djur med egenskaper från andra djur. Även om skapandet av transgena människor var tekniskt olagligt, så kapades ändå en liten population av humanoida mutantdjur.

Tekniken ledde till utrotning av virussjukdomar men också till införande av sjukdomar som skämt. Detta då sjukdomar var hur lätta som helst att bota. Så småningom kom någon på ett sätt att komma på en obotlig sjukdom. Ett virus skapades som innehöll en hel kopia av ett mänskligt genom. Något botemedel som riktade sig mot sjukdomen skulle också rikta sig mot värden.

Denna sjukdom utrotade sjuttiofem procent av världens mänskliga befolkning. Det infekterade de flesta djur också. Djuren som överlevde hade genom viruset fått en del mänskliga gener. Dessa delvis mänskliga avkommor uppvisade mänskliga egenskaper i varierande grad. Detta skulle bara ha resulterat i en befolkning huvudsakligen bestående av mutanter om ledarna för världens regeringar inte hade utgått ifrån att sjukdomen var ett biovapen som skickades av deras fiender. Svaret från alla stater var ett heltäckande kärnvapenkrig som förstörde hela planeten.

Spelet utspelar cirka en eller två generationer efter denna apokalyptiska händelse, som kallas ”The Crash” eller ”The Death”.

Fler tillägg som expanderade spelet utanför östra USA har getts ut. Däribland Road Hogs (1986) som utvidgar spelet till västra USA och Mutants In Orbit (1992) som anpassar spelet till rollspelet Rifts.

Läs också:

Läs mer: