Cyberpunk RPG

Cyberpunk är ett dystopiskt SF-rollspel skrivet av Mike Pondsmith som först publicerades av R. Talsorian Games år 1988. Det kallas ofta Cyberpunk 2020 eller Cyberpunk Red för att skilja det från själva genren Cyberpunk. Spelet använder R. Talsorian’s Interlock system som spelsystem/regelmotor.

Versioner
Första versionen – Cyberpunk 2013

Första versionen av spelet publicerades av R. Talsorian Games år 1988 som en box med tre bakgrunds- och regelböcker samt tärningar och andra spelhjälpmedel. Flera olika tillägg publicerades under 1989.

Andra versionen – Cyberpunk 2020

1990 publicerade R. Talsorian Games den andra versionen av spelet. De publicerade också två reviderade versioner, Cyberpunk 2.00 (1992) och Cyberpunk 2.01 (1993). Till spelet publicerades även en stor mängd tillägg och äventyr av R. Talsorian Games mellan 1993 och 1996. Även Atlas Games publicerad een rad tillägg och äventyr, i deras fall mellan 1991 och 1994.

Dream Pod 9 publicerade för sin del en egen sättning för Cyberpunk 2020 kallad Night’s Edge där vampyrer och varulvar förekommer. 1993 publicerades också en alternativ spelvärld/sättning som hette Cybergeneration. Den utvecklades till ett eget rollspel och kan sägas representera en tredje tidslinje utan koppling till varken version 3 eller 4 av Cyberpunk-rollspelet.

Två romaner som äger rum i Cyberpunk 2020-världen publicerades 1995 och 1996.

Tredje versionen – Cyberpunk v3.0

Den tredje versionen av Cyberpunk-rollspelet publicerades 2005 och utspelar sig år 2030. En annan spelvärld presenterade med en värld som kollapsat som en följd av ett fjärde världskrig mellan megacorparna. Det internationella datanätet har brutit samman och ingen sammanhållande kultur finns. Världen är uppdelad i sex subkulturer. Dessutom använde versionen spelsystemet Fuzion istället för Interlock.

Fjärde versionen – Cyberpunk Red

Cyberpunk Red publicerades 2020 och fungerar som en prequel till videospelet Cyberpunk 2077. Det utspelar sig 2045. Utespelar sig efter det fjärde världskriget men beskriver en helt annan utveckling än Cyberpunk 3.0. Det två versionerna anses presentera två olika tidslinjer med olika utveckling. Cyberpunk Red är mycket mer likt Cyberpunk 2020 än version 3.

Spelvärld

Cyberpunk-spelet existerar inom sin egen fiktiva tidslinje. Den skiljer sig från den verkliga världen med start år 1990. Tidslinjen har förlängts med varje större upplaga av spelet, från den första upplagans 2013 till Cyberpunk Red-uppsättningens 2045.

Stora händelser inkluderar kollapsen för de globala supermakterna och uppkomsten av Megacorpar som kämpar varandra om dominans. Brist på livsmedel har orsakat katastrofal svält. Från slutet av 1990-talet är Mellanöstern också en radioaktiv öken efter en kärnvapenkonflikt. Biotekniska framsteg och krig har resulterat i en snabb utveckling av cybernetiska proteser och direkta gränssnitt mellan människa och maskin. En brist på stater, regeringar och polis har gjort våld endemiskt. Många lider också av ”technochock”, en oförmåga att klara en värld av syntetisk muskelvävnad, organiska kretsar och designerläkemedel.

Cyberpunk utspelar sig i fiktiva staden Night City, som ligger på USA:s västkust mellan Los Angeles och San Francisco. Med en befolkning på fem miljoner människor presenterar den ett skiktat samhälle med gängkrig, företagsrivalitet och politiska konflikter.

Annat

Två olik samlarkortspel (CCG) baserade på Cyberpunk-sättningen har publicerats på licens. Det första hette Netrunner och designades Richard Garfield, samt gavs ut av Wizards of the Coast år 1996. Spelet har sen återutgivits i en ny version som Android: Netrunner men har i den versionen ingen koppling till Cyberpunk-sättningen. Det andra spelet var Cyberpunk CCG vilket gavs ut 2003. Det var utvecklat och utfromar av Peter Wacks och publicerat av Social Games.

Under 2021 ska R. Talsorian Games ge ut ett figurspel med namnet Combat Zone som utspelar sig Cyberpunk-världen.

Två videospel har producerats. Mayhem Studio släppte Cyberpunk: Arasaka’s Plot för J2ME platform år 2007. Ett andra spel släpptes 2020, Cyberpunk 2077. Det producerades av CD Projekt Red.

Läs också:

Läs mer: