Hero system

Hero System är ett generellt (generiskt) system för rollspel som utvecklats från superhjälterollspelet Champions. Efter att Champions fjärde version släpptes 1989, släpptes en avskalad version av dess regeluppsättning som The Hero System Rulesbook år 1990. En av de centrala utvecklarna var Bruce Harlick medan ägare och utvecklare var George MacDonald and Steve Peterson. Den bestod enbart av grundreglerna utan regler för superhjältar och annat. Boken publicerades av Hero Games och Iron Crown Enterprises.

Spelversioner

Denna första version av Hero-systemet kallas den 4:e då det var samma grundregler som i Champions fjärde version. Spel som använder Hero-systemet är förutom Champion RPG också Robot Warriors, Justice Inc, Danger International, Fantasy Hero, Star Hero och Pulp Hero.

Iron Crown ansvarade för publicering och distribution av spelen från Hero Games, men samarbetet avbröts 1996 varefter Iron Crown Enterprises fick ekonomiska problem. R. Talsorian Games övertog ansvaret för publicering och distribution,. Spelsystemet Fuzion utvecklades ur Hero-systemet och Interlock-systemet som en följd av samarbetet med R. Talsorian Games.

År 2000 övertogs Hero Games av Cybergames.com. Men de valde att sälja verksamheten ett år senare. 2001 publicerades den femte versionen av Hero System. Detta samtidigt som Hero Games rekonstruerades under ledning av Steven S. Long och Darren Watts. Det nya bolaget fick namnet DOJ Inc med varumärket Hero Games.

År 2004 publicerades en reviderad version 5 tillsammans med en förenklad version som heter Hero System Sidekick. Den 6:e version av spelsystemet publicerades 2009.

Övrigt

Ett datorprogram för flera olika datorplattformar med namnet Heromaker för att göra rollspelspersoner i spel som använder Hero-systemet finns både till 5:e och 6:e versionen av Hero System.

SF-spel som använder Hero System

Läs också:

Läs mer: