Dune – merch och musik

Dune-universat skapades av Frank Herbert genom en svit av 6 böcker som gavs ut mellan 1965 och 1985. Ett fåtal produkter för försäljning producerade på 1980-talet och därefter har enstaka figurer producerats. Flera soundtrackalbum har också producerats.

Merch

En rad actionfigurer med personer från Dune-universat från leksaksföretaget LJN släpptes år 1984 av lekssakföretaget LJN. Samlingen var utformad efter David Lynchs film från samma år och innehöll figurer av Paul Atreides, Baron Harkonnen, Feyd, Rabban, Stilgar och en Sardaukar-krigare. Dessutom en sandmask, flera fordon och vapen, och en uppsättning View-Master stereoskoprullar. Figurer av Gurney och Lady Jessica fanns i  LJN:s katalog men producerades aldrig.

2006 producerades SOTA Toys en Baron Harkonnen actionfigur för deras ”Now Playing Presents”-linje. I oktober 2019 tillkännagav Funko en ”Dune Classic”-linje av POP! vinylfigurer. De första var Paul i en stillbildsdräkt och Feyd i en blå dräkt, utformad efter Lynchs film. En alternativ version av Feyd i blätt ländtyg släpptes för 2019 års  New York Comic Con. en finns det förstår en massa mer i form av T-shirts, musmattor och annat.

Ljud och Musik

Soundtrackalbum har släppts för filmen från 1984, TV-miniserien från 2000 och miniserien Children of Dune från 2003, såväl som dataspelet från 1992 och dataspelet Emperor: Battle for Dune från 2001. Dessutom av utvalda spår från alla dataspel. Videospel.

Läs mer:
Mer: