Dune – spel

Dune-universat skapades av Frank Herbert genom en svit av 6 böcker som gavs ut mellan 1965 och 1985. Genom åren har det också gjorts flera spel av en mängd olika sorter. Kortspel, bordsspel, dataspel och rollspel.

Bordsspel
Dune (1979)

Det första spelet som handlar om och utspelar sig i Dune-universat var ett bordsspel som publicerades av Avalon Hill år 1979. Spelet som kort och gott heter Dune gjordes och designades av Bill Eberle, Jack Kittredge och Peter Olotka. Initialt hade spelet grupperingarna House Atreides, House Harkonnen, Bene Gesserit, Padishah Emperor, Fremen och Spacing Guild.

1984 gavs det ut en andra version av spelet med två tillägg, Spice Harvest och The Duel. Nypublicering gjorde i samband med att den första Dune-filmen hade premiär. Regler för nya grupperingar och organisationer, Bene Tleilax, Ixians och Landsraad, som spelare kunde tillhöra publicerades i Avalon Hills tidskrifter The General och Heroes.

2021 återpublicerades spelet i en ny version av Gale Force 9 med anledning av den nya filmen som kom ut samma år. Gale Force ) förändrade mycket lite när det gällde spelet men lade till ett antal nya grupperingar, Ixians, Tleilaxu, CHOAM och House Richese.

Andra bordsspel

År 1984 gav Parker Brothers ut ett spel som också fick namnet Dune.

2020 gav Dire Wolf ut bordsspelet Dune: Imperium. De har därefter gett flera tillägg såsom Dune: Rise of Ix och Dune: Imperium. De handlar om Ix och CHOAM respektive Bene Tleilax.

Kortspel
Dune CCG

År 1997 publicerades ett kortspel av Five Rings Publishing Group/Last Unicorn Games. Spelet lanserades som Dune: Eye of the Storm vid publiceringen. Five Rings Publishing övertogs senare samma år av Wizards of the Coast. De började ge ut nya kort som utvidgade spelet varannan månad.

1998 gav Wizards of the Coast ut två helt nya fullständiga uppsättningar av kort, Dune: Judge of the Change om House Atreides ankomst till planeten Arrakis och Dune: Thunder at Twilight om House Harkonnens återtagande av Arrakis.

Rollspel (RPG)

Det har publicerats flera rollspel som utspelar sig i Dune-universat.

Dune: Chronicles of the Imperium

Gavs ut år 2000 av Last Unicorn Games men försenades av att Wizards of the Coast köpte upp Last Unicorn Games. De konverterade spelet till d20-systemet innan det gavs ut i full upplaga. Grafik: Val Mayerik.

Dune: A Dream Of Rain

Gavs ut av Evil Twin Games år 2004. Ett olicensierat spel gjort av fans för d20-systemet.

Dune: Adventures in the Imperium

Gavs ut av Modiphius Entertainment  år 2021 i samband med den nya Dune-filmens premiär.

Dataspel

Totalt har det producerats 6 spel som handlar om och utspelar sig i Dune-universat.

Dune (1992)

Dune från Cryo Interactive/Virgin Interactive blandar äventyr med strategi. Spelet följer historien från Frank Herberts roman Dune (1965) och använder många visuella element från filmen med samma namn från 1984 av David Lynch. Spelaren spelar Paul Atreides, med det slutliga målet att driva Harkonnens från planeten Dune och ta kontroll av dess värdefulla export, kryddan melange. Nyckeln till framgång är hanteringen av melangebrytning, militära styrkor och ekologi när spelaren samlar allierade och färdigheter. En aspekt av spelet tillåter spelaren att terraformera Arrakis från en öken till en bördig och grön planet, på bekostnad av sandmaskens livsmiljö och minskad produktion av melange.

Dune II (1992)

Dune II: The Building of a Dynasty, senare med titeln Dune II: Battle for Arrakis släpptes för Mega Drive/Genesis i december 1992 från  Westwood Studios/Virgin Interactive. Dune II anses ha varit ett av de första moderna realtidsstrategispelet och  etablerade många konventioner inom genren. Det anses av många ha varit ett av de mesta inflytelserika dataspelen som nånsin gjorts. Det lade grunden för spel som Warcraft, Command & Conquer, Age of Empires, StarCraft och många andra. 1993 kom en version för Amiga.

Regisserat av Aaron E. Powell och Lyle J. Hall med Brett Sperry som producent. Designat av Joe Bostic, Marc Cram och Aaron E. Powell samt programmerat av Joseph Bostic
och Scott K. Bowen. Berättelse Rick Gush, Donna J. Bundy och Marc Cram.

Spelet, som endast är löst kopplat till romanernas eller filmernas handling, ställer tre interplanetariska hus, House Atreides, House Harkonnen och House Ordos, mot varandra. De strider om kontrollen över planeten Arrakis och dess värdefulla krydda melange. Samtidigt måste de konkurrerande husen strid mot planetens ogästvänliga och hårda natur och klimat.

Dune: 2000 (1998)

Dune 2000 år i princip en uppdaterad nyutgåva av Dune II från Intelligent Games/Westwood Studios/Virgin Interactive. De lade till förbättrad grafik och live-action-sekvenser. Även om spelet liknar sin föregångare, har Dune 2000 en förändrad och förbättrad handling och funktionalitet. Publicerades ursprungligen för Microsoft Windows. 1999 gavs en version för PlayStation ut. Producerat av Lewis S. Peterson och Kevin Shrapnell, designat av Randy Greenback och James Steer samt programmmerat Sunlich Chudasama, Simon Evers och Martin Fermor. Grafik av Richard Evans och Matthew Hansel. Berättelse Margaret Stohl.

Emperor: Battle for Dune (2001)

Emperor: Battle for Dune (Intelligent Games/Westwood Studios/Electronic Arts) släpptes den 12 juni 2001. Det är en driekt uppföljare till de tidigare spelen. I synnerhet är det en uppföljare till Dune 2000. Berättelsen fortsätter där den slutade i Dune 2000. Flera av karaktärerna återvänder. Liksom Dune 2000 och många av de andra Westwood-spelen som kom före, har Emperor live action-klippscener filmade med skådespelare. Finns enbart för Windows. Designat av Jamie Ferguson.Neil Marsden och Gregory Mathews och progarmmerat av Philip Veale med James Steer som regissör. Grafik av Richard Evans och Gary Cox.

Frank Herbert’s Dune (2001)

Släppt 2001 av Cryo Interactive/DreamCatcher Interactive. Det är ett 3D-videospel baserat på Sci Fi Channels-miniserie från 2000 som hade samma namn. Som Paul ”Muad’Dib” Atreides måste spelaren bli ledare för Fremen, ta kontroll över Dune och besegra den onde baronen Harkonnen. Spelet var ingen kommersiell eller kritisk framgång, och Cryo ansökte därefter om konkurs i juli 2002. Finns för Windows och PlayStation. Producerat av Olivier Masclef, designat av Sylvain Blanchot, programmerat av Jérôme Berthier och Sylvain Paris. Grafik av Dominique Peyronnet och Robert Foriel.

Dune Wars mod för Civilization IV (2009)

Dune Wars mod är en total omvandling av Civilization IV: Beyond the Sword till Dune-universat. Scenariot presenterades av Tom Chick i den återlanserade Tom vs Bruce-serien år 2009. Under 2015 släpptes en uppdaterad version av moden som heter Dune Wars: Revival.  För Windows och MacOS X.

Dune: Spice Wars (2022)

Dune: Spice Wars släpptes på Steam av den franska utvecklingsstudion Shiro Games den 26 april 2022. Spelet som är utvecklat av Funcom är inspirerat av de nya filmerna Dune and Dune 2. Men det býgger snarare på böckerna än filmerna. Det nya spelet är en hybrid av RTS- och 4X-spelmekanismer. Spelet utspelas i realtid, men tempot är långsammare än i en typisk RTS. Spelet innehåller också utforskning, territoriumkontroll, ekonomisk tillväxt, strid, politik och spionage. Det är funktioner som gör det till ett riktigt 4X-spel men som inte förringar kärnan i RTS-upplevelsen som spelarna förväntar sig. Finns för Microsoft Windows. Grafik: Jeremy Vitry.

Dune: Awakening (TBA)

Dune: Awakening är ett kommande överlevnads-MMO-spel i öppen värld som utspelar sig på planeten Arrakis, där spelare kan njuta av att utforska omgivningarna och miljön. Det tillkännagavs först av dess utgivare och utvecklare Funcom på Gamescom Opening Night Live 2022. Det kommer att släppas på PS5, PC och Xbox Series X/S men när är inte klart.

Dune MUSH

Ett olicensierat multiplayer-spel på 1990-talet.

Behind the Dune

En onlinebaserad flash-spel från 2016 för en spelare baserat på spelet Dune från 1992. Olicensierat.

Läs mer:
Mer: