TV, strömningstjänster och science fiction

Idag har vi en massa TV-kanaler både i marknätet, via kabel, satellit eller strömningstjänster. Men lite science-fiction då de flesta erbjuder väldigt lite SF-serier och SF-filmer. Superhjältefilmer och fantasy är inte science fiction i mina ögon så de går helt bort. Den typen av filmer och TV-serier är mycket vanligare än science-fiction. Detta är lite om hur det ser. exemplen från kanalernas utbud är förstås inte fullständiga men den generella bilden är tydligt ändå.

De vanliga TV-kanalerna, TV1, TV2, TV3, TV4, TV5, TV 6 och deras olika strömningstjänster (Viaplay, Viafree, C-More osv) saknar i stort sett SF-serier. Periodvis kan där förekomma en och annan film. Hunger Games och Allegiant-serien finns dock hos Viaplay liksom Total Recall, Doomsday, Ex-Machina, flera Terminator-filmer och Cloud Atlas. Filmen Gravity finns hos C-More.

Svenska Netflix har bl.a. Hunger Games och Allegiant-serien. Den senare tycker jag personligen är bättre än den Hunger Games. Det är helt enkel en bättre berättelse som är mer trovärdig. Där finns också filmerna Wild Wild West, Serenity (men inte Firefly och utan att se Firefly-serien innan filmen Serenity blir den filmen ganska obegriplig) liksom alla tre Matrix-filmerna. De har också Mad Max Fury Road, Revolt, Oblivion och V for Vendetta.

Andra filmer och serier som finns på Netflix inkluderar Salvation, Nightflyer, Interstellar, Beyond Skyline, Travelers, Destination Io, Minority Report, Lucy, The Wandering Earth, Deep Impact Altered Carbon, Lost in Space, Event Horizon, Jupiter Ascending, The 100, Dirk Gentlys detektivbyrå, The Cloverfield Paradox och World Invasion: Battle Los Angeles. Dessutom en massa B- och C-filmer där de flesta är helt osebara.

På Netflix finns också alla Star Trek-serier (TOS, TNG, DS9, Voyager, Enterprise, Discovery) där jag nog anser att Discovery är klart bäst följd av Voyager. Det är de enda Star Trek-serier där jag orkat se alla avsnitt. Star Trek:TOS är idag osebar medan TNG och DS9 är knappt sebara. Dessutom finns de nya Star Trekfilmerna som jag tycker är bra. De gamla filmerna finns dock inte.

Med hjälp av en VPN-anslutning går det också att se på US-amerikanska och kanadensiska Netflix där det finns mer SF. Där går det bland annat att se serierna Jericho samt filmer som Elysium, District 9 med mera. Att titta på andra EU-länders utbud ingår i abonnemangen men att titta på utbudet i USA och Kanada är ett brott mot användaravtalet.

Prime Video är som jag ser det bättre när det gäller SF än Netflix. Där finns högklassiga serier som The Man in The High Castle och The Expanse liksom den bästa av dem alla, Battlestar Galactica och bra serier som Defiance, Farscape och senare årgångar av Doctor Who. Dessutom de nya Star Trek filmerna samt Star Trek: Picard. Flera av de filmer som finns på Netscape finns också här såsom Lucy, Serenity (men inte heller här finns Firefly), Event Horizon och Minority Report. Vidare finns filmer och serier  som 1984, Lexx, Age of Tomorrow, War of the Worlds, The Machine, Riverworld, Teleios, Abiogenesis, Battleship och Aeon Flux. Kompletterat med en hel massa dåliga B- och C-filmer.

HBO Nordic är däremot ganska värdelöst när det gäller SF. Förutom den intressanta Westworld finns där inte mycket förutom filmerna Brave New World, Dune, Fahrenheit 451 och The 5:th Wave samt serien Roswell. Tidigare fanns också serien Killjoys men den är borta nu. Det är ett problem som gäller alla strömningstjänster. Rätt som det är försvinner filmer och serier bara så där.

DisneyPlus är en av två möjligheter att få se på Star Wars via en strömningstjänst, såväl filmerna som olika serier. Där finns också filmen Avatar.

De ren hyrfilmstjänsterna där betalning sker per filma har stora mängder filmer, faktum är att det mesta finns där så länge vi pratar om bra filmer. B- och C-filmer saknas i allmänhet.

Det är också möjligt att se Star Wars-filrmerna på Apple TV liksom Alien-filmerna, Predatorfilmerna, Waterworld, The Maze Runner, Stargate-serierna och -filmerna, Hunger Games, Interstellar, Independence Day, Independence Day: Återkomsten, I Robot, Total Recall, THX 1138, Cloes Encounters of the Third Kind, Dark City, Aeon Flux, Ender’s Game, Annihilation, Planet of The Apes-filmerna, Event Horizon, Lucy, de nya Star Trekfilmerna, War of the Worlds och mycket mer. Det handlar i allmänhet om om hyrfilm med betalning för varje enskild film.

På SF Anytime finns Alien-filmerna liksom filmer Independence Day, Independence Day: Återkomsten, The Maze Runner; Event Horizon, After Earth, Elysium, Oblivion, Predator-filmerna, Alien vs Predator (AVP), AVP 2, Interstellar, Cloverfield, Riddick, The 5:th Wave, War of the Worlds, Battleship, World Invasion:Los Angeles, Halo: Nightfall, Planet of the Apes, Gravity och mycket mer. Men det är en hyrtjänst utan möjlighet till månadsabonnemang. Där finns också serien The 100, Hunger Games-filmerna såväl som Allegiant-serien och serien Westworld. Vidare The Handmaid’s Tale

För SF-nörden är Prime Video och Netflix klart bäst och för att kunna se enstaka filmer som inte finns på dessa tjänster passar SF Anytime och Apple TV bra. För en SF-nörd som också är intresserad av sport är Viaplay ett alternativ.