Tidningen Techworld har en rolig artikelserie om olika science-fictionföreteelser sett med verklighetens ögon. Om de är tekniskt möjliga eller inte. Mest handlar det om krig och vapen. Det mesta är förstås inte möjligt, men mechas (exoskelett), cyborger och stridsobotar är enligt Techworld helt överlägsna människan. Förutsatt att människan inte styr maskinen, roboten, mechan, cyborgen, stridsroboten, utan att den styr sig själv, alltså. Mechas är uppenbarligen nåt som skribenten Jörgen Städje i Techworld dock verkar tro lite på. Om energiförsörjningen kan ordnas alltså:
Väldigt många sci-fi-skildrare har kommit på tanken att stoppa in människan i en stridsrobot som gör henne starkare, snabbare och tålig mot kväljande atmosfär. Med lämpliga kameror kan robotföraren också se andra våglängder, som värme och röntgen. Roboten kan lämpligen bestyckas med en dröse målsökande missiler, extra tunga Gatlingkulsprutor med mera, och vips har vi en fulländad stridsmaskin.
Och här har vi också ett sci-fi-ämne som sannolikt kommer att gå i uppfyllelse inom inte allt för många år.
I alla fall så länge batterierna räcker. Ingenstans har jag i någon film kunnat se hur robotkrigföringen krävt att någon måste dra igång en dieselgenerator först. Det är tydligen batterier och svirrande servomotorer som gäller. Man kan ju tänka sig att sådana där handtagsstora enmegawatts fusionskraftverk förstås, som jag pratat om tidigare. Då är allt löst på ett enkelt sätt.
Olika varianter av cyborger, mecha, stridsrobotar etc finns i en mängd olika science-fictionvärldar som Robocop, District 9, Avatar, Warhammer 40K, Mobile Suit Gundam, Robotech, Armored Trooper Votoms, Macross, Battletech (Mechwarrior) och många många fler. Ofta förekommer Mecha i japanska filmer och serier, medan cyborger är mera US-amerikanskt.
I verkligheten förekommer väldigt få mecha (även om det är på gång), medan cyborg delvis är något som i praktiken redan finns. Konstgjorda ersättningskroppsdelar blir ju allt vanligare. Men inga förbättrade och förstärkta människor som förvandlats till stridsmaskiner finns förstås ännu. Även om det teoretiskt tycks kunna bli möjligt inom en inte alltför avlägsen framtid. Men även om alla SF-idéer om vapen, mechas, robotar och liknande inte fungerar i verkligheten så kan de ju vara bra SF. Det gäller väl att resonera som religiösa gör Allt går inte att förstå och saker kan fungera utan att de logiskt kan förklaras. Men då får vi också skita i vad Lena Andersson i DN säger. Fast det vill vi väl inte, eller?
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Robocop, District 9, Avatar, Warhammer 40K, Mobile Suit Gundam, Robotech, Armored Trooper Votoms, Macross, Battletech, Science Fiction, Vetenskap, Techworld, Jörgen Städje, Mecha, Cyborg, Stridsrobot, Samhälle
Ett svar på “Mecha i SF och verkligheten”