Årets nebulapristagare

Vinnaren av 2021 års Nebulapris för bästa Science-Fictionroman är Network Effect av Martha Wells. Priset delas ut av The Science Fiction and Fantasy Writers of America, Inc. (SFWA) och har delats ut under 56 år. De delar också ut många andra pris.

Network Effect  är den första fullängdsromanen om Murderbot. Murderbot är vad en Security Unit (SecUnit) som hackat sin styrmodul kallas. Det är en självstyrande artificiell intelligens, en autonom robot. Enheten är dock mest intresserad av att titta på såpoperor på TV. Dessutom gör enheten sitt yttersta för att försöka skydda de människor som den motvilligt har skapat band till genom sina resor under de fyra första kortromanerna All Systems Red, Artificial Condition, Rogue Protocol och Exit Strategy.

I Network Effect följer Murderbot med på ett forskningsuppdrag, anställd som säkerhetsexpert av vännerna inom the Preservation. Någonting händer dock vilket medför att både Murderbot och de människor enheten skyddar blir bortförda och utsatta för en rad olika faror och prövningar.

 

Köp Network Effect: A Murderbot Novel: 5 på amazon.com