Torg RPG och Torg: Eternity

Torg är ett rollspel som skapades av  Greg Gorden ochBill Slavicsek, med konst av Daniel Horne och publicerat av West End Games (WEG) 1990. Spelsystemet i Torg blev senare grunden för WEG:s rollspel Shatterzone och det universella Masterbook-systemet från 1994.

År 2010 såldes Torg till det tyska spelföretaget Ulisses Spiele, som en del år senare och efter en framgångsrik publikfinansieringskampanj skapade en ny version som heter Torg: Eternity år 2018.

Torg utspelar sig jorden som utsatts för en främmande invasion av olika grupper i en nära framtid. De olika grupperna som hör hemma i olika dimensioner (kosmer) styrs var och en av en High Lord. Spelarna är arketypiska hjältar från olika genrer. WEG producerade över femtio tillägg, romaner och serier för den första upplagan. En reviderad och utökad kärnregelbok producerades 2005.

Enligt Torgs kosmologi var varje dimension eller kosm i början skild från varandra. Men en glupsk varelse känd som The Nameless One, som levde på kosmens energi, skapade flera intelligenta maskiner kända som Darkness Devices och spred dem genom kosmerna. Oavsett var de landade, skapade Darkness Devices band till en invånare i den aktuella dimensionen (kosmen), vilket gav honom stor kraft. De som har Darkness Devices är kända som High Lords.

Spelvärlden, sättningen, omfattar och beskriver ett antal olika verkligheter (dimensioner, kosmer), var och en från olika genrer och fristående från varandra. Dessa verkligheter är:

Core Earth

Jorden i en nära framtid men med enkel magi och religiösa mirakel. I denna alternativa historia har USA: s regering tagits över av en skuggig kabal som kallas Delphi-council. Här finns ingen High Lord.

The Living Land

En primitiv, dimfylld djungel i Lost World-stil som täcker två separata områden i Nordamerika. Dels en remsa på västkusten, dels ett större område på östkusten. Den invaderade området, Takta Ker, är styrt av humanoida dinosaurier som kallas edeinos. De styrs av High Lord Baruk Kaah och dennes Darkness Device som utgörs av en enorm skog som heter Rec Pakken. Teknik och magi är nästan obefintligt, men invånarnas religion ger dem kraftfulla mirakel. The Living Land sourcebook var den första som publicerades för Torg år 1990.

The Nile Empire

En pulp-actionvärld som kombinerar ett restaurerat forntida Egypten som invaderat hela Nordafrika. Kännetecknas av 1930-talsteknologi som existerar sida vid sida med egyptisk magisk astronomi och ”konstiga vetenskapliga” krafter och prylar. Kostymerade mystiska män patrullerar gränderna i Kairo. Styrs av Dr Mobius, även känd som Farao Mobius, en av de mest luriga av High Lords. Hans Darkness Device är en krokodilhövdad figur som heter Kefertiti. Nile Empire-sourcebook var den andra som publicerades för Torg år 1990.

Aysle

Aysle, är en magisk värld med traditionell fantasy som riddare, dvärgar och drakar. Den täcker större delen av Storbritannien och delar av Skandinavien. Aysle styrs av High Lord Pella Ardinary och hennes Darkness Device, en utsmyckad krona som heter Drakacanus. Avancerad magi och lågteknologi dominerar området.. Aysles källbok var den tredje som publicerades för Torg 1990.

The Cyberpapacy

En värld som täcker Frankrike. Var ursprungligen en förtryckande, medeltida teokrati (där mirakle var verklighet). På vägen till Jorden smälte den samman med en virtuell verklighet och fick cyberpunk-teknik och attityder. Styrd av Cyberpope Jean Malreaux I. Hans Darkness Device Ebenuscrux har formen av ett prototypiskt cirkelkors, symbolen för rikets märkliga transhumanistiska version av gallikansk katolicism. Detta ”GodNet” var det sammankopplade elektroniken och sinnet. En artificiell verklighet som finns i rikets nätverksdatorer uttryckt som en uppjazzad sfär av kyrkor och religiösa artefakter.

Nippon Tech

Ett ultrakapitalistiskt mardrömssamhälle som täcker större delen av Japan där lögner och svek var lika vanliga som andning. Ett område där kampsportare, datorhackare och yakuza kämpade för att få ner den företagskontrollerade regeringen. Styrs av 3327 med hjälp av en Darkness Device med namnet Daikoku i formen av en bärbar dator.

Orrorsh

Ett goth-skräckvälde i Indonesien där rikets viktorianer anser det som sin White Men’s Burden” att skydda de infödda från de onämnbara monster som drar runt på landsbygden. Den största fienden i Orrorsh är emellertid interna fiender. Ursprungligen styrt av den störste av High Lords, Lord Byron Salisbury (aka The Gaunt Man) från hans olycksbådande fästes, Illmound Keep. Hans Darkness Device, Heketon, har formen av ett enormt mänskligt hjärta. Han har också en kraftfull artefakt, en spegel som heter Wicked.

Senare tillkom ytterligare några dimensioner eller världar:

The Land Below

Inte ett rike i sig utan en fickdimension som skapats som ett experiment mellan the Nile Empire och the Living Lands. Denna dimension innehåller primitiva stammar, jätteapor och fientliga inhemska djur, alla liknande världen i Pellucidar och Tarzan-böckerna av Edgar Rice Burroughs. Senare trängde denna dimension in på Core Earths verklighet i östra USA (”The Land Above”) och ersatte några av The Living Lands.

Space Gods

Ett högteknologiskt samhälle med rymdskepp (Chariots of the Gods) som hade besökt Sydamerika århundraden tidigare. Akashans har sitt eget koloniala imperium av främmande arter som kan läggas till spelet. Detta rike introducerade avancerad bioteknik och psionik liksom idén om verklighetsträd. Det är en icke-invasiv organisk anordning som kan slå samman två verkligheter utan att skada invånarna.

Detta rike kontrollerades inte av en High Lord. Emellertid har ett kännande gruppsinnesvirus, känt som Comaghaz, infekterat en viss andel av Akashan-befolkningen. Akashans har ingen Darkness Device och kan inte skapa interkosmiska portaler utan kom till jorden vis så kallade stjärnportar (en slags maskhål). Många av dem inser inte ens att de befinner sig i en annan dimension och tror att de bara har hittat en annan galax.

Tharkold

En värld av magi och teknologianvändande demoner som leder ett tusenårigt krig mot ursprungsbefolkningen på jorden. Tharkold har jämförts med något av en korsning mellan The Terminator och Hellraiser-filmer.

Tharkoldu planerade ursprungligen att invadera Sovjetunionen men den sovjetiska armén besegrade dem. De etablerade senare ett litet rike i Los Angeles och tog därefter delvis kontroll över Berlin och delade sin verklighet med New Nile Empire. Styrs av Jezrael, en mänsklig slav/soldat som tog kontrollen efter den High Lord Kranod, som misslyckades i sina invationsförsök. Deras Darkness Device har formen av en huggen stav och namnet Malgest.

Terra

Inte ett invaderande rike utan snarare hemmakosmen för inkräktarna i The Nile Empire. Dock utan de forntida egyptiska fällorna och magin.

Spelversioner
Torg version 1

Torg som publicerades 1990 av West End Games (WEG) uppnådde initialt viss framgång på en mättad marknad. Olika faktorer innebar dock att bara några få hardcore fans återstod 1994. Olika försäljningsförsök av spelrättigheterna och misslyckade försök att revidera och återuppliva spelet följde. 1995 släppte Omni Gaming Products den första utgåvan av en ny tidning Infiniverse och ignorerade många av de serieavslutande händelserna i WEG:s sista publicerade äventyr War’s End. Allt för att försöka skapa intresse av kunna ge ut spelet i egen regi. Så blev det dock inte.

År 2004 var Torg återigen ägt av West End Games (även om WEG hade ny ägare) och en ny version (Torg 2.0) uppgavs vara under utveckling. 2005 kom och gick utan att någon ny version av Torg-spelet publicerades. På grund av resurser och tid på att utveckla och publicera de nya D6-spelen också av WEG (D6 Fantasy, D6 Adventure och D6 Space) blev det nödvändigt att flytta lansering av Torg till 2006.

WEG släppte däremot Torg Revised & Expanded (kallad Torg 1.5) som en PDF-fil för att stimulera intresset bland långvariga fans och för att skapa intresse för gamla böcker för spelet. PÅ hösten samma år kom den också som en tryckt bok. Torg 2.0 lanserades dock aldrig.

Torg: Eternity

När West End Games slutligen upphörde med sin verksamhet i juli 2010 såldes Torg till det tyska spelbolaget Ulisses Spiele. Ulisses Spiele lanserade en ny version av spelet 2018 vid namn Torg: Eternity. Förändringar i spelvärldarna omfattade bla. byte av namn på Nippon Tech till Pan-Pacifica och Tharkolds permanenta ankomst till Ryssland som en del av den ursprungliga invasionen.

Läs också:

Läs mer: