Stephen Hawking: Artificiell intelligens blir mänsklighetens död

Fysikern Stephen Hawking varnar för att utveckling av artificiell intelligens (AI) kan leda till slutet för mänskligheten i en intervju med BBC.  Han befara att tekniken snabbt kan börja utveckla sig självt och ta över från oss.

Scenariot är ett klassikt tema inom Science Fiction som berörs i flera utmärkta filmer och TV-serier som exempelvis Terminator-filmerna, Sarah Connor Chronicles och den bästa science-fiction TV-serien som gjorts, Battlestar Galactica. Men även i svenska Äkta människor. Även i SF-böcker behandlas ämnet, i Asimovs Robot- och Stiftelseböcker om hur vi kan leva ihop med AI-varelser, dvs robotar och androider med mera, Iain M. Banks böcker där världen styrs av i huvudsak trevliga Artificiella intelligenser. De har tagit över , men inte skadat mänskligheten. En positiv vision som gör det bästa av utvecklingen.  I Fred Saberhagens Berserker-universum osv. Det finns naturligtvis också mängder med andra böcker, filmer, TV-serier osv som behandlar samma tema.

Ett vanlig tema som sagt och det behandlas på olika sätt. Om vi någonsin lyckas skapa AI så finns det det naturligtvis risker såväl som nyttor med det hela. Setphen Hawking tycks anse att det finns stora risker.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,