Entropia Universe – intressant idé och spel

Det svenska företaget Mindark har utvecklat Entropia Universe, ett onlinespel där andra utvecklare kan lägga till planeter och världar. Spelet opererar med växlingsbar virtuell valuta och är i grundversion gratis att ladda ner. Men det mesta som behövs för att verkligen kunna spela kostar pengar:

Spelet får laddas ned gratis och det kostar inget att spela, men all utrustning som kan behövas kostar pengar. Det finns ett antal saker som går att köpa, till exempel vapen, kläder, ammunition, rustning, maskiner, lokaler och även mark. När utrustning används minskar den i värde, precis som i den verkliga världen. Entropia Universe är en virtuell värld där deltagarna kan skapa sig nya liv och utföra många saker de kan utföra i den verkliga världen. Entropia Universe är också en av de få online-världar med ett fungerande penningsystem (se också Second Life) med en valuta som är konvertibel till varje växlingsbar valuta i den riktiga världen (RCE, Real Cash Economy). Valutan som används är PED (Project Entropia Dollar, indelad i 100 Project Entropia Cents) som är bunden till amerikanska dollar, så att 10 PED = 1 USD. Man kan även växla till brittiska pund, svenska kronor och euro. Detta möjliggör för deltagarna att skaffa sig yrken och försörja sig i den simulerade världen.

En del människor har också spenderat rejäla summor verkliga pengar på investeringar i egendomar i spelet. 2009 köpte en man en rymdstation för 2,5 miljoner kronor och 2012 spenderade en annan person 17 miljoner på markköp. Total sker, enligt sajten FZ, överföringar på mer än 2,6 miljarder svenska kronor årligen mellan spelare.

Spelet finns tvyärr bara till PC, men det är ändå intressant som idé. Dels för den virtuella valutan, dels för att andra kan utveckla planeter till spelet. Att Mindark har sitt kontor på Järntorget i Göteborg gör inte bolaget och dess spel mindre intressant utan motsatsen förstås.

Planet 01.jpgPlanet 06.jpgPlanet-Next Island.jpgArkadia.jpgPlanet 02.jpgBeladcom2.jpgTheryon Wars Banner.jpgMonria

Planeter som redan utvecklats för Entropia Universe innefattar Cyrene, RocktropiaArkadia och Calypso. Planeter på väg eller på planeringsstadiet ärNext Island, Toulan och Theryon (här finns det lite tvivel då webbsajten uppenbarligen innehåller nåt helt annat). Cyrene har utvecklats av Creative Kingdom, Pyxel Art och/eller Spaniard Blend heter företagen som ska utveckla Theryon Wars, Arkadia utvecklas av ett företag med namn efter planeten, Arkadia Studios, Toulan utvecklas av Beladcom, Rocktropia sannolikt av Virtual Music Worlds LLC. Inblandade i Next Island och Rocktropia tycks även Neverdie Studios ha varit respektive vara.

Calypso verkar ha utvecklats av Mindark från början men numera ägs planeten av ett bolag med samma namn som planeten, Planet Calypso AB, som är ett dotterbolag till Mindark. Så här beskrivs så här Calypso på wikin Entropiaplanets:

You are invitied into the future to join an open-ended social, economic and political action-adventure as a human colonist on a distant alien planet. Explore over 1500 square kilometers, developing more than 200 unique skills, as you follow you own unique story with others from around the world. You will enter a new chapter in Calypso’s story. After an exhausting five year conflict with an invading robot enemy, the long awaited promise of peace and prosperity on Calypso remains elusive. With the robots mostly repelled to their home world Akbal-Cimi, cracks in colonist solidarity are emerging.

The war-time economy has produced industrialists with the resources to buy up Calypso’s precious land, while disgruntled ex-soldiers are left to wander Calypso, hunting and mining for their survival.

För en bild av Arkadia se deras reklamtrailer:

Lite konceptkonst från Cyrene kanske kan ge en bild av den planeten för någar beskrivningar tyck inte finnas ännu.

Cyrene 1TeranixCyrene

Roktropia som var den andra planeten att lanseras beskrevs så här när den släpptes:

New Planet Discovered in Entropia Universe Today we proudly present the new planet ROCKtropia! That means that currently two planetary systems are available to you, consisting of two planets, one asteroid and one space station; ROCKtropia, Planet Calypso, Club NEVERDIE and Crystal Palace.

Entropia Universe is growing and ROCKtropia is set to be the first of many new and different planets that will be forming Entropia Universe. ”Diversity is as important in the virtual world as it is in the real world,” said MindArk founder and CEO Jan Welter Timkrans. ”We are thrilled to see the excitement generated by ROCKtropia and the other planets coming online soon.”

For more information about this milestone in the history of Entropia Universe, see http://www.mindark.com/.

Space Travels

Space travel is possible both between and within planetary systems. For example, you can travel directly between Crystal Palace and ROCKtropia or, within a planetary system, between Crystal Palace and Planet Calypso.

To space travel, log in and find a teleporter and select desired destination.

Tip! When traveling through space make sure to pack the items you want to bring in your carried Inventory. Storage facilities are specific for the planet (space station, etc.) you are currently at, meaning that if you store items on one planet and travel to another one, you cannot access those items at your new destination.

Toulan är en planet som hämtar inspiration från den muslimska delen av världen. Det senast lanserade projektet är dock Monria, en måne som också är en del av Cthuhlu-universat:

Monria is a 3D Cthulhu Mythos MMORPG. Using the advanced, well known CryEngine2 graphic engine, it features beautiful graphics ready to compete with any MMO on the market. Built upon the successful Entropia Universe platform, created and maintained by Swedish developer Mindark, established back in 2003, Monria has a real cash economy environment, in which players may buy in-game currency (PED) with real money that can be redeemed back into U.S. dollars at a fixed exchange rate of 10:1.

Mer: Entropedia, Axe Murderer, Entropia Loot, Onrpg, EU Guide, Entropiadictionary, Entropiaforum,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,